Prebiyotik ve Probiyotik arasındaki başlıca farklar

  • Probiyotikler insan ve hayvan bağışıklık sisteminde büyük etkilere sahiptir.
  • Probiyotikler sindirim sistemindeki canlı bakterlerdir.
  • Prebiyotikler ise probiyotik bakterilerin gıdasıdır.
  • En bilinen probiyotik “laktik asit”tir.
  • Prebiyotikler probiyotikleri destekleyerek sindirimi düzenlemede yardımcı olur.
  • Probiyotikler vücudun alerjilere, iltihaplanmalara,kansere karşı savunmasını sağlar.
  • Prebiyotikler tahıl ürünleri,soğan,muz,kuru baklagillerdir.
  • Probiyotikler kefir,yoğurt,tarhanadır.

Detaylı açıklamalar:


Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik, insanların bağırsaklarında bulunan yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen liflere prebiyotik denir. Yani probiyotikler bakteri, prebiyotikler ise bu yararlı bakterilerin besin kaynağı diyebiliriz..

Bu iki maddenin de adında – biyotik olması ikisinin de sağlığa faydalı olduğunu göstermektedir. Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denirProbiyotikler = yararlı bağırsak mikropları ( bakteriler ve mantarlar )Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır. Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar.

En iyi bilinen probiyotikler, süt şekerini (laktoz) laktik asite çeviren laktik asit bakterileridir. Probiyotiklerin kaynakları anne sütü ve yoğurt başta olmak üzere kefir, ayran, kımız, peynir gibi fermente süt ürünleri, turşu ve salamuralardır. Probiyotik gıdalar arasında bebek mamaları, bazı katkılı yağlar, bazı meyve suları ve bazı dondurmalar da vardır. Ancak pastörizasyon işlemi probiyotiklere büyük ölçüde zarar vermektedir.Probiyotikler yoğurt, kefir, kımız ve diğer fermente gıdalara eklenirken, son yıllarda içeceklere toz ve tablet, kapsül veya dondurularak kurutulmuş formdaki preparatlara da ilave edilmiştir. Bir veya daha fazla probiyotik bakteriyi içeren preperatlar veya bir veya daha fazla probiyotik içeren vitamin ve mineral preparatları bulunmaktadır. Anne sütü yerine inek sütü ile beslenen bebeklere veya sezeryan ile doğmuş ve anne sütü alamayan bebeklere bu preparatlardan verilebilmektedir. Aynı zamanda birçok probiyotik madde ahır ve kümes hayvanlarında tedavi edici veya destekleyici olarak kullanılmaktadır. Prebiyotikler karbonhidrat (Frukto- Oligosakkarit ) yapısındadır ve başta anne sütü olmak üzere muz , pırasa, enginar, kuşkonmaz, kereviz, patlıcan, bazı baklagiller gibi lifli gıdalarda bulunur. Güçlü bir bağışıklık sisteminiz olması için sağlıklı beslenmeniz dileklerimizle.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir