• 1 Yorum



  • Sis ile Bulut arasındaki farklar

    • Bulutlar küçük su taneciklerinin buharlaşarak beyaz bir gaz madde oluşmasına neden olur.  Sis ise ayrı bir gaz maddesidir.
    • Bulutlar günün her saatinde oluşabilir, Sis genellikle Gece Oluşur.
    • Bulutlar Sislere göre daha yüksekte oluşur
    • Bulutlar soğuk hava oluştururken; Sis herhangi bir ısı oluşumunu sağlamaz.
    • Bulutlarda kirlilik genellikle görülmez, fakat sisler genellikle kirli ve yoğun oluşur.

    Sis in genel özellikleri

     

    Sis, toprakla temas halindeki bir buluttur. Temelde, sisle atmosferin yükseklerindeki bir bulut arasında fark yoktur. Bir bulut toprağa ya da denizin yüzeyine kadar alçaldığında sis diye tanımlanır.

    Sis genellikle gece vakti ve sabahın erken saatlerinde, alçak, çukur kara parçaları üzerinde veya su yüzeyinde görülür. Bu durumun sebebi, soğuk hava akımının, kara parçasının veya suyun daha sıcak yüzeyine sürtüşmesidir. Özellikle sonbaharda çok sık görülür. Çünkü sonbaharda geçen her günle, hava toprağa veya suya oranla daha çabuk soğumaktadır. Durgun gecelerde karanlık bastıktan sonra, alçak yerlerde toprağın yüzeyine yakın ince tabakalar halinde sis oluşur. Geceleri toprağın soğumasıyla, alçaktaki hava da daha soğuklaşır. Bu soğuk hava tabakasının nemli ve daha sıcakça havayla birleştiği yerlerin hemen üzerinde sis meydana gelir.

    Şehirlerdeki sisin kırlık, açıklık yerlerdeki sise oranla daha yoğun olması genel bir kuraldır. Şehirlerin havası tozla doludur. Fabrika ve kalorifer bacalarından boşalan kurumla yüklüdür. Bunların küçük su zerrecikleriyle karışması hemhal olması, yoğun sis tabakalarını oluşturur. Dünyanın en sisli bölgelerinden biri sayılan Newfoundland açıklarında, Kutup dairesinden güneye akan soğuk su üzerindeki ılık hava, nemlilik akımlarıyla yoğun sis yaratır. Suyun soğukluğu, havanın nemliliğini çok küçük, zerrecikler halinde su damlacıkları olarak yoğunlaştırır. Bu damlacıklar yağmurun yağmasına sebep olacak kadar büyük değildir. Havada sis olarak kalır.

    San Fransisco yöresindeki sisler bunun zıttı bir düzenden oluşmaktadır. Sıcak kumsallar üzerinde serin, hatta soğuk sabah esintileri vardır. Bir gece önce yağmur kumu nemlendirmişse, buharlaşan nemlilik kalın, yoğun sis tabakalarını şekillendirir.

    Sisin genellikle bulutlardan daha yoğun görünmesi, sisteki su zerreciklerinin daha küçük olması nedeniyledir. Çok sayıdaki küçük su damlacıkları, daha az sayıdaki büyük su damlacıklarına oranla daha fazla ışık emer. Bu da onların daha yoğun tabakalar halinde görülmesi sonucunu doğurur.




    Bulut un genel özellikleri

    Özellikle, çok soğuk havalarda sıkça rastlanan bir olayla açıklanacak olursa, daha iyi anlaşılmış olacaktır. Çok soğuk olan havalarda ağzımızı açtığımız zaman, ağzımızdan duman çıkar. İşte bunun sebebi ani olarak soğumadan kaynaklanan yoğunlaşmadır. Ağızdan çıkan nemli sıcak hava, soğuk olan hava ile karşılaşır ve duman gibi buhar olarak çıkar. Bulutlara dönersek, nem yüklü olan bir sıcak hava kütlesi, soğuk hava kütlesiyle karşılaşmakta, karşılaştığında da yoğunlaşma olur ve bulutları oluşturur. Bu bulutlar Kümülüs bulutlarıdır. Kümülüs bulutları, karnabahara benzeyen, beyaz renkli, ayrı ayrı kümeler halinde olan büyük parçalı bulutlardır. Gündüz vakti oluşmakta, gece vakti de dağılmaktadırlar. Kümülüs bulutları, güzel havanın habercileri olarak bilinirler.

    Isı vermeden, soğumayla yoğunlaşma

    Atmosferin üst katmanlarında basınç düşüktür. Bundan dolayı da hava yükseldikçe genleşir ve genleşme sonucu da soğur. Hava soğurken, içindeki su buharı da yoğunlaşmakta ve bulutları oluşturmaktadır.

    Havada yoğunlaşan su buharı, havadaki toz parçacıklarının üstünde su damlacıklarını oluşturmaktadır. Oluşan bu su damlacıkları da birleşerek bulutları oluşturuyor. Su damlacıklarının da yağmur oluşturması için çok büyümesi gerekmektedir. Bulutun oluşmasına yardımcı olan su damlacıkları ilk başlarda oldukça küçüktür. Bundan dolayı, gelen ışığı doğrudan yansıtırlar ve pamuk gibi bembeyaz görünürler. Su damlacıkları, büyüyüp kalınlaştıkları zaman gelen ışığı daha az yansıtmaya başlarlar ve özellikle yağmur bulutları gri ya da siyaha yakın tonda bir renk alırlar.


    Etiketler:

    Konuyla ilgili yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir