Başlıca Farklar;

  • Maya, tek hücreli küf olan bir mikro organizmadır.
  • İkisi de mikroorganizmaları içerir.
  • Fermantasyon işlemi mayalar, bakteriler ve küllerin ayrı ayrı veya kombinasyonları ile yapılabilirken, mayalamada ise sadece mayalar kullanılır.
  • Fermente olan ürünler arasında, Yoğurt, Peynir,Bira, Şarap, Zeytin, Salam, Çay, Ekmek gibi gıda ürünleri bulunur.




Maya, insanlık tarihi boyunca kuşkusuz en önemli mikroorganizmalardan biridir: Eski Mısırlıların ekmek yapmak için maya kullanmaları MÖ 4.000 yıllarına kadar uzanır.

Birçok maya türü vardır. ”Saccharomyces cerevisiae” adı verilen mikroorganizma ise eski çağlardan beri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılan en önemli maya türüdür.

Mason adındaki bir İngiliz’in 1792 yılında ilk yaş mayayı hazırladığı ifade edilir. Bunun yanı sıra, ilk yaş mayanın 1781 yılında Hollanda’da üretildiğine ilişkin bazı kanıtlar da vardır. Fakat bilinen gerçek, sürecin esasta Louis Pasteur’ün “fermentasyona yaşayan bir mikro-organizmanın neden olduğunu keşfetmesiyle” başladığıdır (1859). Bu keşif, mayanın ticari olarak üretilmesinin de önünü açar. Kayıtlara göre ilk ticari maya paketlenerek 1868 yılında piyasaya çıkmıştır.

Aktif kuru maya savaşın şartları nedeniyle İkinci Dünya Savaşı yıllarında geliştirilmiştir. Instant mayanın ise çok daha sonra, 1970’lerde geliştirildiğini görüyoruz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir