• 2 Yorum



  • Portakal ve Turunç Arasındaki Başlıca Farklar;

    • Turunç la portakalın görünüşte çok fark yoktur, ele alınca dikkatli bakınca ayırt edebilirsiniz, turunçun kabukları da daha kalındır.
    • Turunç 2,5-5m boyunda,  tacı oldukça çok çatallaşır, dikenli ve yapraklarını dökmeyen bir bitkidir.
    • Turunç (Citrus aurantium), sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan turunçgillerden.
    • Portakalın(Citrus sinensis), Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini tanımlar.
    • Portakal” olarak da anılan Citrus aurantium’un meyvesinden ayırabilmek için, “tatlı portakalda” denir.
    • Turunç kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine verilen addır.
    • Kabuklarından portakal esansı, bu esanstan ise parfüm elde edilir. Gıda sanayisinde de bolca kullanır. Ayrıca ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır.
    • Turunç kabuğundan elde edilen eterik yağa “Petitgrain”, çiçeklerinden elde edilen eterik yağa da “Neroli” denir.Turunç değişik varyasyonlarının uçucu yağları çekilerek parfüm ve gıdalarda tatlandırıcı olarak da kullanılır. Ayrıca alternatif tıpta bitkisel ilaç yapımında da kullanılan bir bitkidir.




    Portakal

    İpek yolunun Anadolu’dan geçtiği dönemlerde narenciye Hindistan civarından gelen ticari bir üründü. Ümit Burnu’nun keşfedilmesiyle ticaret yolları değişmiş, Asya kıtasının Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesiyle portakal üretiminin tamamı Portekizcivarına yayılmıştır. Türkçeye “Portekiz’den gelen” anlamında, “Portakal” olarak girmiştir. Portakalın Pomelo ile Mandalina’nın doğal melezi olduğu sanılmaktadır.Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege’nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakalda Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.

    Turunç

    Vatanının Güneydoğu Asya olduğu tahmin edilen bitki binlerce yıldan beri Akdeniz havzasında yabani olarak yetişmekte ve de yetiştirilmektedir. Turunç Amerika’nın keşfinden sonra bu kıtanın hemen her yerinde (soğuk bölgeleri hariç) yetiştirilmeye başlanmıştır.Soğuğa ancak kısmen dayanabilen bir tür olup, bitkinin kışın çok uzun süreli -4 derecenin altına düşen sıcaklıklarla karşılaşmaması gerekir.Bu duruma göre Turunç Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgesinde Akdeniz ikliminin görüldüğü sahil kesiminde çok kolay yetişir,ama özelllikle Aydın ve Nazilli çevresinde yetiştirilmektedir.

     


    Konuyla ilgili yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir