Kelebek ve Güve birbirine çok benzeyen iki canlıdır, fakat temelde çok farklı iki canlı türüdür, Kelebek ve Güve arasındaki başlıca farklar şöyledir;

  • Kelebeklerin antenlerinin uçlarında kesinlikle top şeklinde biter, ama Düvelerin antenleri çok çeşitli olmasına rağmen düz şekilde biter,
  • Güveler daha çok geceleri dışarı çıkarlar, Kelebekler ise gündüzleri dışarı çıkarlar,
  • Kelebeklerin çok fazla türü vardır, Güvelerin en çok bilinen dört türü vardır; tahıl, deri, halı ve zeytin güveleri,
  • Güve ve Kelebek de yumurtlama ile üremektedir,
  • Güve kelebeğe göre daha fazla ve daha hızlı çoğalmaktadır,
  • Güve çok zararlı bir haşeredir,
  • Güveler, üredikleri yere göre tahılla, deri ya da halı ile veya hasat zamanlarında zeytin yaprağı ile beslenirler. Ancak kelebeklerin besin türleri çiçeklerde bulunan polen ya da özsütlerdir,
  • Güveler herhangi bir bölgeye tutunduklarında tüm vücutlarını yayarlar. Aynı zamanda güveler kendilerini çok kolay kamufle edebilen yapıya sahiptirler. Kelebekler tutunurken kanatlarını kaldırırlar,
  • Kelebekler çiçeklerin üremelerine katkı sağlar, fakat Güveler genellikle zarar verirler,
  • Güveler açık kanatları sayesinde uçarken kolayca görülürler,

Detaylı Açıklamalar;




Güve Çeşitleri

Tahıl güvesi, Bu güve türü adından da anlaşılacağı gibi tahıllarla beslenir. Genel olarak ambarlarda ve tarlalarda görülen tahıl güvesi; tahıl tanelerini yer ve dış kabukları bırakarak mahsullere büyük zarar verir. Tahıl güvesi buralara bıraktığı yumurtalar ile çoğalarak daha tehlikeli bir hale gelir.

Halı güvesi, Evlerde ve eşya depolarında karşılaştığımız bir güve türüdür. Halı, kürk ve giyecek gibi nesnelerin arasında beslenen ve üreyen halı güvesi kullanılmayan eşyalar arasında daha çok görülmektedir. Açlık ve susuzluğa son derece dayanıklı bir güve türüdür.

Zeytin güvesi, Bu güve türü; yılda 3 defa yumurta bırakır. Ergin bir zeytin güvesinin boyu genel olarak 7-8 mm dir, kanat açıklığı ise 13-16 mm arasındadır. Zeytin güvesinin yumurtaları 0,25 mm çapındadır ve üzerinde su peteği gibi desenler olur. Yumurtalardan çıkan güve yavruları yapraklara girerek yaprakta galeriler açar. Zeytin ağaçlarına ve ürünlerine büyük zararlar verir. Zeytin çiçeklerini kemiren zeytin güvesi, zeytin oluşmasını engeller. Zeytin yetiştiricilerin sevmediği zararlılardan biridir.

Deri güvesi, Adında da anlaşılacağı gibi deri güvesi deri nesneleri kemirerek beslenme sağlar. Deri güvesine en sık rastlanan yerler deri imalatı yapan depo ve fabrikalardır. Deri olan her eşyanıza zarar verebilen bir güve türüdür.

Odun güvesi, Odun güvesini tahta ve mobilyadan olan tüm eşyalar arasında görmek mümkündür. Bu güve türünün insana fiziksel olarak zararı yoktur yani ısırmaz. Yerleştiği eşyayı kemirerek çürümesine neden olan deri güvesi maddi zarara sebep olur.

Salkım güvesi, Güve türlerinden salkım güvesi genel olarak sarımtırak renklidir ve boyu 6 mm dir. Salkım güvesinin larvaları üzüm bağlarında tomurcuk, çiçek ve olgun üzüm tanelerini yiyerek zarar verirler. Tomurcuk ve çiçekler dökülür ve salkımda eksiklik olur. Olgun üzüm tanelerini yemesi üzümün kalitesini düşürür. Dişi olan salkım güvesi yumurtalarını çiçek tomurcuklarına, çiçeklere ve çiçek saplarına bırakır. Salkım güvesinin yumurtaları genellikle mercimek biçimindedir. Salkım güvesinin yavruları 8–10 günde çıkar. Yumurtadan yeni çıkan larvaların boyu 1 mm kadardır. Salkım güvesi 60 veya 70 yumurta civarında bırakır. Bu güve türüyle baş edilmesi ancak ilaçlama yöntemleri ile mümkün olur.

 

 

Kelebeklerin ömrü ne kadardır?

Yaygın inanışın aksine, kelebeklerin ömrü bir gün değildir. Kelebek denilince en çok merak edilen konulardan birisi, kelebeklerin ömrünün ne kadar olduğudur. Kelebek şeklinde ergin olarak geçirdikleri süre türden türe değişir. Kelebek halindeki ömrü sadece 2 gün kadar olan bazı türler olsa da, bu süre genelde 2 – 4 hafta kadardır. 2-3 yıl hatta daha fazla yaşayan türler vardır.

Kelebeklerin ömrü ile ilgili olarak birkaç örnek verecek olursak; Türkiye’de yaşayan en güzel kelebeklerden birisi olan Sarı bandlı kadife (Nymphalis antiopa) kelebeğinin ömrü ergin aşamada 10 ay kadar olabilmektedir

Kelebekler nasıl çoğalırlar?

Kelebeklerin de erkeği ve dişisi vardır. Erkek ve dişi kelebekler arka taraflarını birleştirerek çiftleşirler. Çiftleşmeden bir süre sonra dişi kelebek genellikle bir bitkinin yaprağına uygun bir ortama yumurtalarını bırakır.

Yumurtalardan küçük tırtıllar çıkar. Tırtıllar, bitkiler ile beslenerek büyümeye başlar. Bu evrede vücutlarının dışını kaplayan deri büyümez. Tırtıl  geliştikçe büyüyebilmek için birkaç defa deri değiştirir.

Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra kendi etrafında bir koza, pupa veya krizalit adı verilen bir örtü oluşturarak bunun içinde başkalaşım geçirir.

Bu pupa içinde başkalaşımını tamamladıktan sonra, kelebek haline gelir ve örtünün bir tarafının yarılmaya başlaması ile tırtıl olarak girdiği yapıdan kelebek olarak çıkar.

Bu olaya başkalaşım veya metamorfoz adı verilir.

Kelebekler ne ile beslenir?

Her kelebeğin beslendiği birkaç bitki türü vardır ve her kelebek her bitkiye konmaz. Bu konuda çok seçicidirler. Çok temiz ve titiz canlılardır. Kirli ortamlarda yaşayamazlar. Kelebekler soğukkanlı canlılardır. Kışın, soğuk olduğu bölgelerde aktif olamazlar. Kelebeklerin çoğu kışa girmeden ölürler.

Bu tür kelebekler kışı yumurta halinde geçirir. Kışı tırtıl halinde geçiren kelebekler de vardır. Az sayıda da olsa kışı ergin kelebek halinde geçiren türler de vardır.

Ağızlarındaki uzun hortumları ile beslenirler. Uçuş esnasında toplanıp gizlenen hortum, konağı olan çiçeğe yaklaşırken uzar ve bitki özünü emerek beslenme sağlanır. Yanda Osmanlı Ateşi kelebeğini ( Lycaena ottomanus / Osmanlı Ateşi /Grecian Copper) beslenirken görüyoruz.

Kelebekler bütün bahar ve yaz boyunca çiçekten çiçeğe uçarak hem beslenirler, hem de çiçeklerin tozlaşmasını sağlayarak bu bitkilerin üremesine yardımcı olurlar. Bu açıdan ekosistem için son derece önemlidirler. Diğer taraftan kelebeklerin bizzat kendileri de örümcek, kuşlar ve yarasalar gibi pek çok canlının besin kaynağıdır. Çevre ve doğanın sürdürülebilirliğini sağlamakta  doğal kaynak oluşturan  tanrının kurduğu sistemdeki besin zincirinde çok önemli bir yer tutarlar.

Kaç tür kelebek ailesi vardır?

1-Argynnidae Ailesi (Fırçaayaklı Kelebekler )

2-Danaidae Ailesi (Kıral Kelebekleri)

3-Hesperiidae Ailesi (ZIPZIP  ailesi)

4-Libytheidae Ailesi (Uzun Burunlu Kelebekler)

5-Lycaenidae Ailesi (Maviler, İnce çizgililer ve Bakırlar-)

6-Papilionidae Ailesi (Kırlangıç Kuyruklar )

7-Pieridae Ailesi (Beyaz ve Sarı Kelebekler )

8-Riodinidae Ailesi (Madeni Kanatlılar)

9-Satyridae Ailesi (Kahverengi Kelebekler”) olarak sıralanabilir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir