• 1 Yorum



  • Kahverengi ve Beyaz yumurta arasındaki başlıca farklar;

    • Protein,mineral ve vitamin açısından çok zengin olan yumurtalar, özellikle çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi açısından çok önemlidir.
    • Yumurtaların kabuklarının renklerini, tavuğun kökenine, yaşadığı yerlere bağlayanlar da var. Bu görüşe göre Asya kökenli tavukların yumurtaları kahverengi, Akdeniz kıyıları kökenlilerin ise beyaz olur.

    • Kahverengi yumurtalarla beyaz yumurtalar arasında besin dengesi bakımından ciddi bir fark olmadığı gözlenirken,bazı bilim adamlarına göre kahverengi yumurtaların omega 3 yağ asidi olarak daha zengin olduğu söylenir.

    • bir grup bilim adamlarına göre ise beyaz kabuklu yumurtalar beyaz ibikli ve kulak memesi beyaz olan tavuklar tarafından yumurtlanıp, İbik ve kulak memesi kırmızı olanlar ise kahverengi kabukları olanları yumurtlar.

    • Yumurtalar renklerinde olan bu fark herhangi bir şekilde yumurtadan alınan tadı etkilemiyor.

    • Renklerinin farklı olma sebebiyse Dr.Bui’ye göre tamamen genetik.




    • Bu aynı zamanda kahverengi yumurtaların kabuk olarak daha büyük olduğunu ve yetişmelerinin maddi açıdan daha zor olduğunu da dile getiriyor. Bu denkleme göre beyaz yumurtaları yetiştirmek bütçe açısından daha sağlıklı.


    Detaylı açıklama;

    Yumurtalar tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir. Çünkü yumurta proteinin de insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitleri” bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.

    Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

    D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

    Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.

    B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir.

    Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.

     

     

     

     

     

     

     

     


    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir