Hamam ve Sauna arasındaki başlıca farklar;

  • Her ikisi de temizlik amaçlı kullanılır.
  • Saunalar geleneksel fin hamamlarıdır.
  • Hamamlar ise Türk kültürünün önemli bir parçası olmakla beraber Osmanlı imparatorluğu zamanında saraylı kadınların güzellik sırları arasında da bulunmaktadır.
  • Hamamlar saunalara oranla daha geniş alanlardır.
  • Saunalar hamamdan çok daha fazla sıcaktırlar.
  • saunalarda sıcaklığa bağlı olarak terleme daha hızlı olur.
  • Hamamlarda aniden terleme durumu olmadığı için hamamcılara göre hamam saunadan daha sağlıklıdır.
  • Saunalarda  vücuttan atılan kir dediğimiz ölü deri sauna içerisinde kalırken, hamam mermer zeminde daha steril ortamda temizliği daha kolay olduğundan daha çok tercih edilir.
  • Ayrıca halk arasında ismi nasıl konulduğu bilinmeyen “hamamböceği” hamamlarda yaşamaz. Böcek görülen bir hamam sağlık açısından uygun olmayan bir hamamdır.

Detaylı açıklama;


İşten çıktıysanız ya da spordan geliyorsanız hamam ya da sauna kullanmadan önce 1 saat dinlenin.Dolu bir mideyle hamam veya sauna kullanmayın.Kalp tansiyon gibi rahatsızlığı olanlar doktor kontrolünde hama veya sauna kullanmalıdır. İçeride belirli aralıklarla başınıza soğuk su dökün.

Sauna özellikle kış aylarında çok faydalıdır. Vücudunuzun tamamiyle temizlenmesine yardımcı olan saunanın insan sağlığına birçok yararı vardır. Sauna sadece kış aylarında deği ayrıca yaz aylarında da çok yararlı olabilir. Vücuttaki gözenekleri açan ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan sauna ölü deri hücrelerini temizler. Saunada 15 dakikadan uzun kalınmamalıdır. Sauna sırasında kişi çok fazla ter atar. Bu nedenle en azında bu süre içerisinde 2-3 bardak su içilmesi önerilir. Ayrıca saunadan çıktıktan sonra da bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Saunadan çıktıktan sonra vücudunuz normal ısısına geri döndüğünde duş alınması gerekir.
Kalp rahatsızlıkları bulunan kişiler saunaya girmemelidir. Ayrıca hamile kadınların ve ufak çocukların da saunaya girmesi önerilmemektedir.

Saunanın Faydaları

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir: Düzenli olarak saunaya girmek bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklara karşı daha güçlü hale getirir. Vücut ısısının aniden yükselmesine neden olan sauna vücuttaki bakteri ve virüslerin yok olmasına yardımcı olur. Kışın yapılan sauna sizi soğuk algınlığı ve gribe karşı korur.
Kan Dolaşımını Hızlandırır: Sauna kan basıncınızı arttırmadan kan dolaşımınızın hızlanmasına yardımcı olur. Saunanın sıcaklığı kan damarlarınızı açar ve kan akışının düzelmesini sağlar.
Kanseri Engeller: Saunanın sıcaklığı kanserli hücreli öldürmede yardımcı olur ve sizi tüm enfeksiyonlardan korur.
Toksin Atılımını Sağlar: Sauna vücuttan toksin atılımın sağlamanın en iyi yoludur. Terleme yoluyla vücunuzdaki toksinlerden kurtulursunuz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir