Pal ve Ntsc arasındaki başlıca farklar;
- İkisi de karasal yayın sinyalleridir.
- Avrupa kıtasında bulunan ülkeler genellikle pal yayını kullanırlar.
- Amerika ve Asya kıtasında bulunan ülkeler ise genellikle Ntsc kullanırlar.
- Türkiye Pal karasal yayını kullanmaktadır.
- İkisininde görüntü kalitesi aynıdır.
- Pal dünyanın en çok kullanılan renk kodlama sistemidir
- PAL 4.43 MHz renk sinyali kullanırken NTSC görüntü formatı ise 3.58Mhz renk sinyali kullanır.
Detaylı açıklamalar;
NTSC: National Television System Committee : 1953 yılında ABD de ortaya çıkmış sistemdir. ABD ve Amerika kıtasındaki ülkelerin yanı sıra Japonya’da da kullanılır.
SECAM: Séquentiel couleur à mémoire : 1956 yılında Fransa’da geliştirilmiştir. Fransa ve eski Fransız kolonilerinin yanı sıra Rusya’da da kullanılır.
PAL : Phase alternating at line rate :1963 yılında Almanya’da geliştirilmiştir. Türkiye’de ve Avrupa’nın büyük bölümünde kullanılır.
Türkiye de hangisi kullanılır?
NTSC , National Television Systems Committee kısaltmasıdır. Mevcut ABD renkli televizyon sistemleri için FCC ile birlikte standartları formüle eden komitedir. Görüntüde kaç yatay ve dikey kaç çizgi olacağı ve bu çizgilerin içinde hangi bilgilerin yer alacağı NTSC veya PAL ile kodlanmış olmasına göre değişkenlik gösterir.
625 yatay çizgi
25 fps ( 50 field, interlaced ) NTSC
525 yatay çizgi
30 fps ( 60 field, interlaced )
1950 li yıllarda Avrupa ülkeleri renkli televizyona geçmek istediğinde Amerikan NTSC standartının Avrupa şebeke frekansı olan 50 Hz AC’ ye uygun olmadığı görülmüştür. Bunun yanında NTSC ‘ nin kötü transfer şartlarında renk atlama gibi zayıflıklarından ötürü yeni bir görüntü formatı oluşturma ihtiyacı doğmuştur. Amaç 50 hz resim frekansına sahip bir renkli televizyon görüntü formatı oluşturmaktır. PALformatı saniyede 15750 yatay çizgi gösterirken NTSC formatı saniyede 15625 yatay çizgi gösterebilir. Bu durumda daha fazla yatay çizgi gösterdiği için daha yüksek çözünürlüğe sahiptir. Ancak NTSC’ de resimleri daha hızlı ( saniyede 30 kez ) yenilediği için bir avantaj sağlar.Aralarındaki diğer bir farkta renk sinyalleri açısındandır.