• 2 Yorum



  • Atom ve Hidrojen bombası arasındaki başlıca farklar;

    • İkisi de nükleer silahtır.
    • Atom bombası bir çekirdek bölünmesidir, Hidrojen bombası bir çekirdek birleşmesidir.
    • Bu bölünmeye atom bombası için fizyon, hidrojen bombası için füzyon denir.
    • Fizyonda ortaya atomaltı parçacıkları ve enerji ortaya çıkarır.
    • Atom bombasında Hidrojen bombasına göre daha az enerji açığa çıkar.
    • Hidrojen bombası atom bombasından daha kuvvetlidir.
    • Hidrojen bombası atom bombasına oranla daha tehlikeli sonuçlar doğurur.
    • Hidrojen bombasının boyutları atom bombasından daha küçüktür.
    • Atom bombası tarihte ilk defa Hiroşima ve Nagazaki kullanılırken, hidrojen bombası henüz bir savaşta kullanılmamıştır. Dileriz ki hiçbir zaman insanlar üzerinde kullanılmaz.
    • Aynı ağırlıkta olan iki silahtan; hidrojen bombasının etkisi atom bombasının etkisinden 2.5 kat daha fazladır.




    Detaylı açıklamalar;

    Hiroşima’ya Atılan Atom Bombası İkinci dünya savaşının son aşamasında 6- Ağustos-1945’de (63 yıl önce) saat 08:15’ de ABD Uranyum-235 tipi 20KT. olan ve ‘‘Little Boy’’ (Küçük Oğlan) adını verdikleri bombayı Hiroşima’da kullanmıştır. Birkaç dakika içinde şehrin yarısı kaybolmuştur. 60 ile 70 bin kişi ölmüş, 140 bin kişi yaralanmış ve evsiz kalmıştır. Patlama sonrasında radyasyon 100 bin kişiyi etkilemiş, şehirdeki 90 bin binadan 60 bini yerle bir olmuştur.

    Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası ABD Hiroşima’dan üç gün sonra 9- Ağustos-1945’de saat 11:02’de Nagazaki’ye ‘‘B-29 uçağı Bocksar’’ ile Plütonyum-239 tipi Fat Man (Şişko Adam) isimli atom bombasını kullanarak Japonya ya ikinci katliamını gerçekleştirmiştir. Bu bomba 305.’inci km.’de (4000 feet) patlatılmıştır.Bu havada infilak sayılır.Serpinti için 180’inci metrede patlatılması gerekirdi.

    Nagazakinin toplam nüfusu yaklaşık 240 bin kişi iken, 74 bin kişi hayatını kaybetmiş, binaların %36’sı tamamen yok olmuştur. Daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin sayısı 143.124’e ulaşmıştır.


    Bölünme ( fisyon )

    Bir atom çekirdeğinin bölünmesi olayına ‘’bölünme’’ ( fisyon ) denir. Alman bilginleri Otto Hahnve Strassman, 1938 yılında yaptıkları deneylerde, yavaş nötronların ( düşük enerjili nötronlar ) bir U–235 ( uranyum–235 ) izotopunun çekirdeğine girdiği zaman, bu çekirdeğin birbirine hemen hemen eşit iki parçaya bölündüğünü ve bu bölünme sonucund çok büyük bir enerjinin açığa çıktığını gözlemlediler. Bu deneysel sonuç Albert Einstein’nın 1905 yılında ortaya koyduğu, enerji ve kütlenin biribirine dönüşebileceğini gösteren, meşhur E= mc2 formülünün doğruluğunu göstermiştir. Bu formülde ‘’m ‘’ maddenin kütlesini, ‘’c ‘’ ışık hızını ve ‘’E ‘’ de m kütlesinin tamamen yokolması halinde açığa çıkacak olan enerji miktarını göstermektedir. Buna göre bir kilogram U-235’in bölünmesinden yaklaşık 3000 ton iyi cins kömürün yanmasından elde edilecek enerji elde edilebilir.

    Birleşme ( füzyon )

    Ağır çekirdeklerin parçalanması sonucu enerjinin açığa çıkacağını yukarıda görmüştük. Bunun yanında ‘’ Birleşme ‘’( füzyon ) denilen diğer bir nükleer olay sonucunda da enerji açığa çıkmaktadır. Bu olay, hafif çekirdeklerin, tek bir çekirdek meydana getirecek şekilde birleşmeleridir. Birleşme enerjisinin en belirli örneğini hidrojen izotoplarının ( döteryum ve trityum ) birleşmesi teşkil etmektedir. Bu birleşme sonucunda enerji elde edilmekte ve daha ağır bir çekirdek oluşmaktadır. Bu nükleer olay, ancak milyonlarca derece ısıda meydana gelebilmektedir. Bu sebeble bu termonükleer enerji, ancak askeri amaçlarla kullanılmak üzere denenmiştir.

    Hidrojen bombası da denilen termonükleer bir bomba yapmak için önce bir bölünme olayı yaratmak, yani atom bombası patlatarak birleşme için gerekli olan ısıyı sağlamak gereklidir. Bundan dolayı bir termonükleer bombanın tetikleyicisi bir atom bombasıdır. Birleşme enerjisinin barışcı amaçlarla kullanılması alanında da bilimsel ve teknik çalışmalar uzun yıllardan beri devam etmektedir.

    Açığa çıkan enerji miktarı

    Yukarıda bölünme be birleşme olayı sonucunda enerjinin açığa çıktığına değinmiştik. Karşılaştırma yapılması amacı ile aşağıdaki hususlara bir göz atmakta yarar vardir; bir kilogram kömürün yanmasından yaklaşık 6,8 kilolvatsaat, bir kilogram petrolün yanmasından yaklaşık 7 kilovatsaat, buna karşılık bir kilogram U-235’in bölünmesi sonucu açığa çıkan enerji yaklaşık 21 milyon kilovatsaat’tir. İşte, üretilen enerji miktarları arsındaki bu müthiş fark, insanlığı nükleer enerjiden askeri ve barışcı amaçlarla faydalanma yoluna götürmüştür.


    Hidrojen Bomba Testlerinin Tarihçesi

    Rus “Tsar Bombası” (1961) – Şu ana kadar test edilen en büyük silah, tahmini olarak 50-57 MT (2. dünya savaşında atılan bütün bombaların 10 katı. Little boyun ~ 5000 katı) – Yapılan en temiz nükleer silahlardan biri: Füzyon üretimin ~97% ‘den sorumlu. Cruze füzelerinde kullanılan W80 savaş başlığı: 5 -150 kT ayarlanabilir patlama gücü. – Dünya çapında toplam ~1500 yer altı testi. – En yakını 2006 (K Kore) – Dünya çapında 528 atmosferik test – 1963’ten sonra Einstein, Bethe ve Pauling (birçok diğerleri ile birlikte) başlattığı kampanya ile yasaklandı – Son test1980 (Çin, anlaşılan yasağa uymamış)


    Konuyla ilgili yorumlar

    1. Tier 2 Keto Pills

      Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data
      are well written. I am wondering how I might be notified when a
      new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the
      trick! Have a nice day!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir