Dijital Saat ile Analog Saat Arasındaki Fark
- Dijital saati analog saate göre anlaması daha zordur.
- Analog saat sanat eseridir ve dijital saate göre yapımı daha zordur.
- Dijital saat analog saate göre daha sıradandır.
- Analog saat dijital saate göre daha çabuk bozulur.
- Analog saat bir araç dijital saat ile bir gereçtir.
- Analog saatin işçiliği daha fazladır.
Dijital Saat Özellikleri
Dijital saat mekanizmasına quartz mekanizması denir.
İçinde belirli bir boyutta kesilmiş ve yerleştirilmiş bir kristal (genelde silikon dioksit kristali tercih edilir) vardır. Bu kristal, verilen elektrik akımı altında saniyede belli bir miktarda titreşir. (Bu etki için piezoelektrik konusunu araştırınız.)
Neredeyse üretilen tüm saatlerde bu titreşim sayısı saniyede 32.768’dir. Bu sayı 2’nin bir kuvveti olduğundan ikilik sistemle çalışan devre elemanlarıyla uyum gösterir ve kolayca ölçümü yapılabilir. Ölçüm yapan devre, 32.768 titreşimi saydığında saniyenin 1 artmasını sağlar. Saat de bu şekilde çalışır.
Anolog Saat Özellikleri
Saat, ilk defa MÖ 4000’lerde Mısır’da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş’in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar. Bu saat çeşidinde dik duran bir cismin güneşin geliş açısına göre oluşturduğu gölge boyuna bakılarak saat hesaplanıyordu. Ancak güneş saatinin bir eksikliği vardı. Geceleri güneş olmadığından dolayı çalışamıyordu. Bunun üzerine Antik Mısırlılar kum saati ve su saatini icat ettiler.
Mekanik (analog) saatte, dişlileri çeviren kuvvet, bir ağırlık veya yaydan, zemberekten temin edilir. Zemberek büyük dişli çarkı, bu da pinyon dişliyi çevirir.
Pinyon dişlinin şaftı ikinci dişli çarka bağlıdır. İkinci çark yine bir pinyon dişliyi çevirir.
Bu şekilde seri halde dişli çark-pinyon düzeni eşapman (kaçırma) çatalına kadar ulaşır. Eşapman çatalı dişlilerin dâimâ ileri dönüşünü ve sarkaç veya balans ağırlığına darbeler hâlinde hareket vererek eşit aralıklarla salınımını sağlar.
Saatin sayma düzeni, eşapman çatalı ve buna bağlı sarkaçtır. Dişlilerin dönüş hızı eşapman çatalının müsâadesine bağlıdır.
Eşapman çatalının salınım süresini ise sarkaç boyu veya balans ağırlık yayının boyu etkiler.
Sürtünme kayıplarını azaltmak için, çark şaftlarının iki ucu elmas taşlarla yataklanır. Çarklardan bir kısmının görevi de ses çıkarma düzenini çalıştırmaktır./