Baharat ile Şifalı Otlar arasındaki Başlıca Farklar;

– Şifalı otlar ağaçlık gövdesi olmayan bitkilerin  yapraklarıdır, örneğin kekik, güveyotu, nane vb.
– Şifalı otlar genellikle ılımlı iklim bölgelerinde yetişirler.
– Baharatlar her çeşit bitkilerin kabuğu, tanesi, meyvesi ve köküdür.
– Baharatlar genelde tropikal kökenlidir, örneğin karanfil, küçük hindistancevizi ve biber. Mesela köri baharatların karışımıdır.




Baharatlar yemeklere ait olduğu yemek kültürüne has birer kimlik verir; temelde ayni malzemelerden yapılan bir yemek yöreye özel bir baharatla yöresel bir karakter alır. Genç yaşta öğrenilen bu tatlar ileri yaşlarda aranır olur. Müzik, dans, giyim, lehçe ve nezaket kurallarında olduğu gibi aşçıların belli bir tadı tutturabilme yarışında ölçüşmelerine vesile olur, benzer kültürlerden kişilerin sofra başı birlikteliğini pekiştirir, ayrı kültürlerden insanların birbirlerini oldukları gibi, damak tadı seçimleriyle birlikte kabul etmelerinin (ya da reddetmelerinin) simgesi olur.

Bazı baharatlar içindeki etkin maddelerden dolayı ilaç gibi etki yapar, bazen yemek içindeki karşı etkenleri dengeler. Buna örnek tarçın, biberiye, limon suyu gibi tansiyondüşürücü malzemelerdir, bunlar tad almayı kolaylaştıran tuzun tansiyon arttırıcı etkisini dengelerler.

Bazı baharatlar baska etkenleri daha etkili yapar. Buna örnek kara biberin etkin maddesin piperinin yemekteki zerdeçalın antikanserojen etkin maddesi kurkuminin kana karışımını kat kat arttırmasıdır. [1]

Türkiye’de en çok kullanılan baharatlar nane, karabiber, kekik, kimyon, pul biber olarak sayılabilir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir