Joomla eski adıyla Mambo yaklaşık 15 yıldır piyasada olan bir içerik yönetim sistemidir. İçerik yönetim sistemi ile herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan web sitelerini yönetebilirsiniz.
Wordpress ilk çıktığında blog tutmanızı sağlayan, tam olarak bir içerik yönetim sistemi değildi, ancak yapılan güncelleştirmeler ve yenilemeler ile artık bir içerik yönetim sistemi olmuştur.
Sonuç olarak arasındaki farklara değinirsek.
– WordPress kod optimizasyonu açısından Joomla’dan daha yenilikçidir.
– WordPress Joomla dan daha hızlıdır.
– WordPress in için bulabileceğiniz bileşen ve modüllerin sayısı Joomla ile hemen hemen aynıdır.
– Bulabileceğiniz dökümantasyon sayısı WordPress için biraz daha fazladır.
– Seo konusunda WordPress tercih edilmelidir.
Arasındaki fark yazılım ekibi olarak sitede kullanmakta olduğumuz WordPress i tavsiye edip, Joomla ile en kısa sürede vedalaşmanızı temenni ederiz.
Açıklamalar halide;
WordPress, GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel yayın sistemidir. B2/cafelog projesinin resmi devamı kabul edilir. WordPress bir CMS (Content Management System / İçerik Yönetim Sistemi)’dir. Bu niteliği ile sadece makale yazma ve düzenleme veya blog sistemi olarak değil, her türlü içeriğin düzenlenip yayımlanabileceği bir platform olduğu anlamına gelmektedir. Google tarafından çok hızlı indexlenir ve sayfa açılışları hızlıdır. WordPress yeni bir yazılımdır, kökleri ve gelişimi 2001’e kadar uzanır.
Kullanım, hız, geniş kullanıcı tecrübesi ve rahatlığına odaklanmış bir yayım yazılımı olup açık kaynak yazılımına katılan aktif bir toplulukla geliştirilmektedir.
Yapılan son güncelleme sonrasında WordPress üzerine yeni ortam düzenlemelerinden ses ve video çalma listelerine, canlı bileşen önizlemelerinden galeri önizlemesine kadar birçok yeni özellik eklenmiştir.
Joomla!, PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştrilimiş açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir.
Kaliteli arayüzü ve gelişmiş içerik yönetim mantığı ile dünyada çokça tercih edilir. Türkçe desteği sağlıklı olmakla beraber tamamıyla yapılandırılabilir ve çok esnek bir sistem olduğundan birçok ağ sayfası tasarımcısı bu sistemi kullanmaktadır.
Joomla! ismi Swahili dilindeki “hep beraber” veya “bir bütün olarak” anlamlarındaki “jumla” kelimesinden gelmektedir. Kelime Swahili diline Arapça dan geçmiş (swahili dili icin etimolojik sözlük). İlk sürümü (Joomla! 1.0.0) 17 Ekim 2005 tarihinde yayımlanmıştır. Bu sürüm Mambo 4.5.2.3 sürümünün çeşitli iyileştirmelerle tekrar yayımlanmış olan sürümüdür.
Joomla! bugüne kadar 1 terabayt ziyaretçi trafiğine dayanabilen ilk bağımsız özgür içerik yönetim sistemidir. Joomla! için bileşen hazırlayan birçok öbek ve firma bulunmaktadır. Google’ın desteği ile Joomla! birçok dilde kullanılabilir hale gelmiştir.
Kurulum ve kullanım kolaylığı sayesinde birçok ağ yöneticisi (webmaster) bu içerik yönetim sistemini tercih etmektedir.
Günümüzde birçok okul, Joomla! içerik yönetim sistemiyle ağ sayfalarını hazırlar duruma gelmiş, alışılmış FrontPage ve HTML sayfalı sitelerin yerini Joomla! içerik yönetim sistemli ağ sayfaları almıştır.
Bu iki yıllık uzun dönemde özellikle İnternet günlükleri sayısında patlama yaşanmıştır. Bir İnternet günlüğü yazılımından beklenen en önemli özelliklerden kullanıcı yorumları desteği, geri izleme ve kolay etiket oluşturabilme gibi özellikler Joomla!’nın standart dağıtımında bulunmamaktadır. Bu sebeple günlüğünü yayımlamak isteyen kullanıcılar alternatif sistemlere yönelmişlerdir.