HTML ve XML arasındaki başlıca farklar;

  • XML in açılımı Extensible Markup Language dir.
  • XML farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmak üzere ortak dil olarak tasarlanmıştır.
  • XMLin asıl amacı veri taşımaktır.
  • İkiside işaretleme dilidir.
  • HTML veriyi görüntülemek içindir, XML ise veriyi saklamak ve transferini sağlamak içindir.
  • İki dilde TAG lar yardımıyla yazılır.
  • HTML internette yayınlamak istediğiniz web sayfalarını kullanıcılara göstermeye yarayan dildir.
  • HTML sayfası sadece client yani sunucu tarafında çalışır.
  • XML dinamik verileri saklaya bilirken, HTML ise statik web sayfaları gösterir.
  • HTML webin temelini oluşturur, HTMLi kullanmadan web sitesini yayınlayamazsınız.
  • İkisininde öğrenimi kolaydır.




Detaylı Açıklamalar;

XML nedir?

XML (Extensible Markup Language – Genişletilebilir İşaretleme Dili) yapılandırılmış belge ve verilerin evrensel formatıdır. XML sayesinde her birey ve kuruluş gerektiğinde kendi veri ve belgelerini belirtmek için kendi saklama ve aktarma biçimlerini belirlemek zorunda kalmaz. Farklı taraflar ortak bir formatta anlaşarak kolayca iletişim kurabilirler. Herhangi bir konuda bilgi içeren belge XML’le belirtilebilir. Örneğin şu okuduğunuz dokümanı XMLle belirtmek istersek şöyle yazmamız yeterlidir.

Bu veri, belli bir yapıda olduğu için herhangi bir şekilde kullanılmaya veya dönüştürülmeye uygun durumdadır. XSLT (Extensible Stylesheet Language Transformation) ile HTMLi çevrilebilir. XPath’la içerisindeki bir soru /faq/body/item[id=”2″] şeklinde erişilebilir. (Not : Bu belge gerçekten bir XMLle yazılmış, XSL’le HTMLe transform edilmiştir.)

Aynı bilgiyi SQL’le yapmaya çalışsaydık bir çok tablo yapmamız gerekirdi. Kendimize göre bir format uydursaydık, onun içinden bir bilgiye erişmek için parse etmemiz, HTMLi dönüştürmemiz için de tek tek her elemanı bulup başına sonuna HTML tag’ları eklememiz gerekirdir. Bütün bu işler XMLle birlikte kolayca yapılabilir hale gelmiştir. XML’in özellikleri arasında Unicode olması, metinli (insanlar tarafından okunabilir) olması da sayılabilir.

XML nerelerde kullanılır?

Her yerde! XML’in kullanılmadığı çok yer vardır ama kullanılamayacağı hemen hemen hiç bir yer yoktur. HTML üretmek için, makineler arasında iletişim kurmak için hatta veritabanı olarak bile kullanılabilir.

XML kimindir?

Kimsenin! XML kimsenin malı olmayan evrensel bir standarttır. W3 Consorsium (W3C) adlı kar amaçsız bir organizasyon tarafından geliştirilmiştir. IBM, Microsoft, Sun dahil bir çok büyük şirket W3C’nin çeşitli çalışmalara katılmaktadır.

XML hakkında nerden bilgi bulabilirim?

Google’da ‘XML’ yazarsanız bile çok sayıda kaynağa erişebilirsiniz. Burada sadece otorite sayılabilecek link’ler verilmiştir. Ancak bunlar daha çok, XML’i hiç bilmeyenler için değil öğrenmekte olanlar için bilgi içerir.

  • http://www.w3.org
  • http://www.xml.org
  • http://java.sun.com/xml
  • http://www.ibm.com/developerworks/xml/
  • http://msdn.microsoft.com/xml
  • http://www.godoro.com

XML’le HTML arasındaki fark nedir?

ML genel amaçlı bir dilken HTML sadece web sayfalarını oluşturmak için kullanılır. HTML sabit etiketlerden oluşurken XML’de herkes istediği etiketi kullanabilir. HTML hatalara karşı nispeten hoşgörülüyken XML’de belgenin doğruluğunu sağlamak için sıkı bir kontrol vardır. Aslında XML’in geniş kullanım alanı düşünüldüğünde karşılaştırma yapmanın bile doğru olmayacağı görülür.

HTMLi geliştirmek yerine niye XML ortaya çıkartıldı?

Son gelişmelerle birlikte yetersiz kalmaya başladı. Radikal bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğu için XML ortaya çıktı. XML ayrıca HTMLi kapsayan daha büyük bir sistem olduğundan, HTMLi hiç kullanılmadığı alanlarda da kullanabilir durumdadır.

XML HTMLin yerine geçecek mi?

Hayır. Web sayfalarında XML’in bir alt kümesi olarak (XHTML) kullanılmaya devam edecek. Bir çok yerde XML’deki veri yine XML formatı olan XSLT ile XHTMLe dönüştürülerek kullanılmaya devam edecektir.

XHTML XML midir?

XHTML, HTMLin işlevini gören ama XML’in kurallarına da uyan bir formattır. HTMLi üreten Web Concorsium’u artık XHTML kullanılmasını öneriyor.

HTML bilen biri kolayca XML öğrenebilir mi?

XML HTMLi çok aşan bir teknoloji. Ancak ikisi de <etiket name=”value> şeklinde kullanılan birer markup dili olduğu için HTMLi bilenler bilmeyenlere göre daha avantajlı durumda olabilirler. Ancak HTML bilgisi XML’in bütün kullanımlar için yeterli değildir.

XML öğrenmeden önce HTML öğrenmek gerekir mi?

Hayır. Eğer XMLi web sayfalarında kullanmak gibi amaç yoksa HTMLi öğrenmeye gerek olmayabilir.  XML öğrenen kolaylıkla HTMLi de öğrenebilir. Sadece HTMLe özgü etiketlerin anlamlarını bilmek yeterli olacaktır.

XMLde etiketler büyük küçük harf duyarlıdır. <ad> ile <Ad> farklı etiketlerdir.

<ad> Emre </ad> DOĞRU
<Ad> Emre </ad> YANLIŞ

XMLde etiketler düzgün sırayla kapatılmalıdır.

<b><u>Emre Supçin</b></u> YANLIŞ
<b><u>Emre Supçin</u></b> DOĞRU

Aralık (space) tuşu, sekme (tab) tuşu ya da yeni satır tuşu ile elde edilen boşluğu ifade eden beyaz boşluk (white space) XML’de korunur. HTML birden fazla olan beyaz boşluk karakterini tek beyaz boşluğa indirir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir