Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek gereklidir. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağladığından iyileşmeyi hızlandırır.
Virüs, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, ayrıca öpüşme ve tokalaşma gibi temaslar yoluyla da bulaşır. Bu nedenle hasta kişilere temas etmekten ve onlarla ortak eşya (havlu gibi) kullanmaktan sakınılmalıdır. Hasta olan kişi çevresindekilere hastalığı bulaştırmamak için eşyalarını ayırmalı, çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıdır. Neredeyse her virüste ölme olasılığı (Çok düşük olsa da) vardır. Bu yüzden gribi olabildiğince çabuk atlatmaya bakılmalıdır. Binlerce çeşit grip virüsü olduğu için ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılamaz.
Aşı olması önerilen kişiler şunlardır:
-65 yaş ve üstündeki kişiler.
-Kronik hastalığı olan kişiler: Kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker hastalığı ve benzeri hastaığı olanlar.
-Bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler: Kanser hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler.
-Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençler.
-Hastanelerde çalışan doktor, hemşire, hastabakıcılar; kreş ve huzurevleri çalışanları.
-Yüksek risk grubundaki kişilerle yakın temasta olan kişiler
-İlk 3 aydan sonraki hamile kadınlar
-6. ayından itibaren bebekler
-Çevresindeki insanlar grip ise grip aşısı olunması kesinlikle önerilmektedir.
Nezleye sebep olan etkeni direkt olarak hedef alan, tıbben kanıtlanmış ve kabul edilmiş hiçbir ilaç olmadığından, nezlenin tedavisi belirtilere yöneliktir. Belirtilerin türüne göre öksürük giderici, ateş düşürücü ve mukolitik ilaçlar kullanılır. Bol sıvı tüketimi ve dinlenme önerilir.
Antibiyotikler bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır. Virüs enfeksiyonlarında ve dolayısıyla soğuk algınlığı ya da nezlede hiçbir etkileri yoktur. Nezleyi antibiyotikle tedavi etmeye çalışmak ters tepebilir zira ilaca dirençli bakterilerin türemesine ve alerjik reaksiyonlar gibi yan etkilere ya da bağırsak florasının bozulması[1] neticesiyle diyare (ishal) oluşumuna sebebiyet verebilir.
Sonuç Olarak;
Nezle yılın her zamanı olabilir, Grip genelde Sonbahar ve Kış sonu olur
– Nezlenin kuluçka süresi 2 haftaya kadar çıkabilir, Gribin kuluçka süresi 2 gündür
– Nezlede ateş zaman zaman olabilir ama Gripte her zaman olabilir.
– Nezlede çok fazla üşüme olmaz iken, Gripte sıkılıkla üşüme olur.
– Gripte ishal olmaz iken, Nezlede ishal yaygın şekilde görülebilir.
– Nezlede kusma olabilir, Gripte kusma gözlenmez.
– Nezle olmak istemiyorsanız suya sabuna dokunun, Grip için aşı olun ve ellerinizi yine sıklıkla yıkayınız.