Spor ceket ve Blazer ceket birbiriyle karıştırılan terimlerdir. Ancak aralarında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklar özetle aşağıdaki gibidir.

1. Blazer ceket daha dayanıklı kumaştan yapılır ve gümüş metal düğmeleri bulunur, spor cekette pantolon ile uyumlu olması gerekmez.
2. Blazer ceket resmi ve resmi olmayan günlerde giyilir, spor ceket ise sadece resmi olmayan günlerde giyilir.
3. Blazer ceket, okullarda, hava yollarında, yatçılıkta ve kürek kulüplerinde üniforma olarak kullanılır, Spor ceket ise genellikle açık hava sporlarında veya avcılık faaliyetlerinde kullanılır.
4. Blazer ceketlerde genellikle koyu mavi, gri ve bazı gök kuşağı renkleri tercih edilir, Spor ceketlerde ise düz renklerin ile birlikte belirgin desenler bulunur.




Batı Avrupa’da bedene sıkıca oturan işlemeli ceketten bugünkü takım elbiseye geçiş 1666’da, Fransa’da XIV. Louis, İngiltere’de de II. Charles saraylarında başladı. Yeni moda uzun etekli ceketlerin geniş, uçları yukarı kıvrılmış kolları, önlerinde bir sıra düğmeleri vardı. Ceketin içine hemen hemen aynı biçimde bir yelek giyilir, yeleğin görünmesi için ceketin düğmelerinin bazısı açık bırakılırdı. Önceleri yeleklerin de uzun kolları vardı ve bunlar ceketin kıvrık kollarından dışarı taşardı; ama daha sonraları yeleklerin kolları bütünüyle ortadan kalktı. Ceketin de, yeleğin de yakası ya da klapası yoktu. Bu yeni moda giysi, diz altından bağlanan çoraplarla giyilen dar bir külot pantolonla tamamlanıyordu. 1670’lerde bu tip takım elbise erkekler için temel giysi haline gelmişti ve 18. yüzyılın sonuna değin önemli bir değişikliğe uğramadan kullanıldı.

Fransız Devrimi’nden 19. yy ortalarına değin erkek takım elbisesi bedene oturan kısa bir yelek, diz altına kadar uzanan bir külot pantolon ya da uzun pantolonla uzun bir ceketten oluşuyordu. Bu giysiyle birlikte silindir şapka giyilirdi. 1830’larda külot pantolon yalnızca sarayda zorunlu olarak giyiliyordu; saray dışında külot pantolon giyenler modaya uymayanlar ve yaşlılardı, yaygın olarak uzun pantolon kullanılıyordu.

Bugünkü takım elbisenin ilk örneği 1860’ta günlük giysi olarak ortaya çıktı; resmi bir havası yoktu ve uzun pantolon, yelek ve kısa bir ceketten oluşuyordu. Orta sınıfın bir beyefendi gibi giyinme isteği erkek giysilerine rahatlığı getirdi. 19. yüzyıldan bu yana erkek modası büyük bir değişiklik göstermedi.

 


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir