Başlıca Farklar;

  • Ubuntu Debian çekirdeğini kullanan bir dağıtımdır. Debian’i kendisine örnek alarak yola cıkmıştır,
  • Ubuntu kurulum sihirbazı olarak Debian-Installer kullanır,
  • Ubuntu daha çok masaüstü kullanıcıları tarafından tercih edilir, kullanıcı dostudur,
  • Debian ise daha çok sistematik işlevler için tercih edilir (Aplikasyon ve Veritabanı sunucusu vb)
  • Debian 20 yılı aşkın süredir piyasada bulunmaktadır,
  • Ubuntu 6 ayda bir güncelleştirme çıkarır, Debian ise 2 yılda bir güncelleştirme çıkarır,
  • Linux kullanımında yeni iseniz Ubuntu sizin için daha kullanışlı olacaktır,
  • Ubuntu günümüzde en çok kullanılan linux dağıtımıdır,




Detaylı açıklamalar;

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir linux dağıtımıdır. Ubuntunu günümüzde 20 milyonu  aşkın kullanıcısıyla dünyanın en yaygın masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

Ubuntunu, herkesin özgürce kullanabildiği; yayınlamakta, kopyalamakta ve kodlarını değiştirip geliştirebilmekte özgür olduğu yazılımlardan oluşur. Bunların çoğunluğu GNU Genel Kamu Lisansı ile güvence altına alınmış, özgür yazılım / açık kaynak yazılımlardır.

Ubuntunu Güney Afrika’lı girişimci Mark Shuttleworth’e ait Canonical Ltd.’nin sponsorluğunda geliştirilmektedir. Canonical, Ubuntuyu bireysel ve kurumsal tüm kullanıcılara tamamen ücretsiz olarak sunmakta, teknik destek almak isteyen kuruluşlara destek vererek gelir elde etmeyi amaçlamaktadır. Canonical Ubuntuyu açık kaynak kodlu ve özgür yazılım olarak sunduğu için, dünya çapında bu işletim sistemini kullanan ve geliştiren gönüllü kullanıcıları sayesinde, tüm bir işletim sistemini tek başına geliştirmek zorunda kalmaz. Tüm Linux katkıcılarının yaptığı geliştirmeler, onu temel alan Ubuntu’yu da doğrudan geliştirir.

 

 

Debian, 1993 yılında ortaya çıkmış, dünyanın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Linux, GNU/Hurd gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian aynı zamanda; Mepis, Ubuntu, Knoppix, Linux Mint, Xandros, Elive, Parsix ve Pardus gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Googlebaşta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte i386, AMD64, PowerPC, SPARC, DEC Alpha, ARM, MIPS, HPPA, S390, IA-64 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian’ı diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal Sözleşmesi’nin bulunmasıdır.

1993 yılında Purdue Universitesi’nde bir öğrenci olan Debian’in kurucusu Ian Murdock ; “Debian Manifesto” isimli yazısında Debian’ın misyon ve felsefesini anlatmıştır. Bu doğrultuda Debian, İnternet üzerindeki ilk demokratik topluluklardan birini temsil etmektedir. 1996 yılında Ian Murdock’in yeri Bruce Perens’e geçerken; Ian Murdock halen Debian içerisinde görevlerine devam etmektedir.


Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir