• 8 Yorum



  • Subay ve Astsubay Arasındaki Fark

    • Subay Astsubay dan daha kıdemlidir.
    • Subay da rütbe omuzdadır, Astsubay da kol dadır.
    • Subay olmak için ise harp okulu okumak veya belirli kontenjanlarda muvazzaf asb.lar dan mevzuata uygun olanlar(Yaş,sınav,mülaakat ve diğer hususlar)subay olabilir..
    • Astsubay olmak için astsubay meslek yüksek okuluna gidilir
    • Subayların en düşüğü teğmen en yükseği ise Orgeneral dir. Astsubayların en düşüğü astsubay çavuş en yükseği ise astsubay kıdemli başçavuştur.
    • Subaylarda olduğu gibi Astsubaylarda da çeşitli kaynak farklılıkları vardır.2003 yılı öncesine kadar 3 yıl eğitim süreli Astsubaylar Haz.Okl diğer adı ile As.Lise.3 yıllık lise eğitiminden sonra da, Mesleki Sınıf ve Branş Eğitimi alacağı 1 yıl eğitim süreli Sınıf Okuluna giderdi .Yani Askeri Lise Mezunu bir Astsubay adayı rütbeyi takmadan önce toplamda 4 yıl okurdu.
    • Subay astsubaydan ortalama 500 – 750 arasında daha fazla alır.




    Subay’ın bazı özellikleri

    Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral, tümgeneral, korgeneral, orgeneral veya mareşal rütbelerinde bulunan askerlere denir. Türkçede “sü (asker)” ile “bey” sözcüklerinin birleşmesiyle oluştuğu yanılgısına düşüldüğünden Dil Devrimi sırasında benimsenmiştir.[1]

    Subaylar vatani hizmetlerini yedek subay olarak ifa eden üniversite mezunları olabileceği gibi; Kara, Deniz ve Hava Harp Okulundan veya Gülhane Askeri Tıp Akademisinden (kadrolu subaylar) ya da lisans düzeyinde bir fakülteden de (sözleşmeli subaylar) mezun olabilirler. Harp Akademilerinden mezun olan subaylara kurmay subay; olmayanlara sınıf subayı denir. Türk ordusunda tüm orduların başı olarak bir orgeneral Genelkurmay Başkanı olarak atanır. Deniz kuvvetlerinde generallik rütbesiyerine amiral ifadesi kullanılır ve rütbeler Asteğmenden başlayarak, oramirale kadar gider.

    TSK İç Hizmet Kanunu Madde 3 – Askerler ve rütbeler:

    a fıkrasının 6. bendine göre

    Subay: Hususi kanuna göre silahlı kuvvetlere intisabeden asteğmenden mareşalliğe (veya büyük amirale) kadar rütbeye haiz olan askerdir.

    ayrıca b fıkrasının 4. bendinin e, f ve g maddelerine göre

    Binbaşı, yarbay ve albay rütbeleri üst subay,

    b fıkrasının 4. bendinin h, i, j, k, ve l maddelerine göre ise

    Tuğgeneral (tuğamiral), tümgeneral (tümamiral), korgeneral (koramiral), orgeneral (oramiral), mareşal (büyük amiral) rütbelerigeneral ve amiral olarak da adlandırılır.

    Subay rütbeleri
    Subay rütbeleri
    Kara Hava Deniz NATO
    kodu
    Mareşal Mareşal Büyükamiral OF-10
    Orgeneral Orgeneral Oramiral OF-9
    Korgeneral Korgeneral Koramiral OF-8
    Tümgeneral Tümgeneral Tümamiral OF-7
    Tuğgeneral Tuğgeneral Tuğamiral OF-6
    Albay Albay Albay OF-5
    Yarbay Yarbay Yarbay OF-4
    Binbaşı Binbaşı Binbaşı OF-3
    Yüzbaşı Yüzbaşı Yüzbaşı OF-2
    Üsteğmen Üsteğmen Üsteğmen OF-1
    Teğmen Teğmen Teğmen OF-1
    Asteğmen Asteğmen Asteğmen OF-D

     

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Subay

    Astsubay’ın bazı özellikleri

    Silahlı kuvvetlerde emir-komuta, eğitim, sevk, bakım, muharebe gibi çok çeşitli görevleri yerine getiren er ve erbaşlardan kıdemli, subaydan kıdemsiz rütbeli asker.

    Astsubaylık, NATO bünyesinde bütün dünya ülkelerinde geçerli olan meslektir. Osmanlı Devleti ordularında Gedikli Zabit, Küçük Zabit, Hor Zabit, Kizir, Gedikli Küçük Zabit gibi isimler ile yer almıştır. Cumhuriyet döneminde ise önce Gedikli Zabit, sonra Gedikli Erbaş olarak adlandırılırken, 1951 yılında çıkartılan bir kanunla mesleğin ismi “astsubay” olarak değiştirilmiştir. Bu kanunla birlikte daha önce astsubay olarak adlandırılan “Asteğmen, Teğmen, Üsteğmen ve Yüzbaşı” rütbeleri de “subay” olarak, “Baş Gedikli” rütbesi ise “Kıdemli Başçavuş” olarak değiştirilmiştir.

    926 sayılı TSK Personel Kanunu Ek Madde 21’de “Astsubay” şöyle tarif edilmektedir;

    Astsubaylar: Ek Madde 21 – (Ek: 2/7/1951-5802/1 md.; Değişik: 18/6/2003 – 4902/30 md.)

    “Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarının ast komuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idarî işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahıslara, astsubay adı verilir”.

    Astsubaylar, subaylar ile birlikte 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabidirler. Mecburi hizmet süreleri 10 yıldır. Bu süreyi bitirerek istifa etme hakkını kazananlar, istifalarını Ocak ve Şubat ayları içinde isteyebilirler.

    Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Kara, Hava, Deniz, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerinde görev yaparlar. 926 sayılı Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Madde 77’ye göre astsubay rütbeleri aşağıda gösterildiği gibidir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Astsubay


    Etiketler:

    Konuyla ilgili yorumlar

    1. Fatih

      Bu yazıda subayların 8 yıl harp okulunda okuduğunu yazan kişi!!!
      sen hangi gezegende yaşıyorsun?Doğruyu bilmiyorsun bari sallama be adam!!!Ben doğrusunu yazıyorum…
      Tsk ya muvazzaf subay yetiştiren harp okulları 4 yıl eğitim sürelidir.
      Subay olmak için harp okulu okumak şart değildir.Belirli kontenjanlarda muvazzaf asb.lar dan mevzuata uygun olanlar(Yaş,sınav,mülaakat ve diğer hususlar)subay olabilir.
      Gene yd.sb.iken muvazzaf sb.lık sınavını kazanan kişiler de subay olabilir.
      Ayrıca sözleşmeli olarak da Tsk ya sivil kaynaktan subay alımı yapılır.
      Şimdi bu yazdıklarımı da araştır ve doğruyu öğren. Gördüğün gibi 8 yıl diye birşey yok.
      Diğer bir yalanın da Asb.ların sadece 2 yıl okuduğu konusudur.
      Sb.larda olduğu gibi Asb.larda da çeşitli kaynak farklılıkları vardır.2003 yılı öncesine kadar 3 yıl eğitim süreli Asb.Haz.Okl diğer adı ile As.Lise.3 yıllık lise eğitiminden sonra da,Mesleki Sınıf ve Branş Eğitimi alacağı 1 yıl eğitim süreli Sınıf Okuluna giderdi. .Yani As.Lise Mezunu bir Asb.adayı rütbeyi takmadan önce toplamda 4 yıl okurdu.

        1. Harbiyeli

          Kardeşim adamı aşağılamışsın yanlış bilgiler yazıyosun diye ….1-) Harbiyeliler 5 yıl askeri lise (hazırlık sınıfıyla birlikte) ve 4 yıl harp okulu okurlar çok az niktarda sivil liselerdende konteyjan kabul edilir 2-) sivil ünversiteler ve asteğmenlikten gelen subaylar en fazla yüzbaşı olabiliyor tabi alnında çok başarılıysa bi ihtimal torpilide varsa albay olabilir ama Harbiyeli subaylar garanti Albaylığa kadar yükselir ve kumaylık sınavınıda kazanırlarsa general olabilir …. ve harbyeli subaylardan başkası general olamaz…..

          1. hasan aydın

            harbiyeli kardeş senin de eksiğin var. Sivil kaynaktan çok az miktarda alım olmaz bol bol alırlar ki bunlar örnek olarak Deniz kuvvetlerinde 6 aylık bi yanaşık düzen eğitimi alıp(buna subay temel kursu derlerse de inanma) rütbeyi takarlar. En fazla yüzbaşı olma kuralı çok eskiden kalktı şu an öyle birşey yok varsa sadece sözleşmelilerde olabilir. General olma sadece harbiyeli subaylara bahşedilen birşey değildir Tıp ve Mühendis sınıflarında belli bir akademik kariyer yaparsan generalde olursun amiralde…

    2. Fatih Pulla

      Düzeltmeleriniz için ben de sizlere teşekkür ederim kardeşim . Ayrıca hatanız; harp okulunun eğitim süresinin 4 yerine 8 yıl yazılması değil,konunun içeriğine hakim olmayarak, sağdan soldan kopyala yapıştır mantığı ile eksik bilgiler sunmanızdan kaynaklanmıştır.Herşeye rağmen bilgiyi doğru sunmak ve buna katkı sağlamak hepimiz için faydalı oldu. .

    3. Turgut DEMİREL

      Her iki statü de okullara girmeden önce imzayı atan kişidir. Yani; subay da, astsubay da yerini ve statüsünü bilir. Ayrıca, tüm eğitim, denetleme, tatbikat vb. faaliyette planlayan, uygulayan ve hesabı veren subaydır. Mühendis ile tekniker, Doktor ile hemşire, Komiser ile polis memuru bir olmazsa, subay ve astsubay da bir olmaz. Subay anılarını anlatır, astsubaylar alıp sattıkları arabaları, hisse senetlerini, arsaları. Subay 4 astsubayın yaptığı işi planlayıp, koordine edip, icra aşamasında kontrol edip, gerekiyorsa ikinci kez bu aşamaları tekraralarken, astsubay sadece verilen emri yapar. Zaman zaman da tekmili geciktirmek suretiyle.
      Olayların bakış penceresine bir de buradan bakarsak, ne yorum yeter ne de süre…

      1. hasan aydın

        Turgut Demirelin yazısı çok yerinde olmuş. Bir subayı (Kışla subayı) tarif etmek için gerçekten güzel bir fırsat yaratmış.
        Öncelikle ”Her iki statü de okullara girmeden önce imzayı atan kişidir.” ifadesini anlayan varsa beri gelsin. Burada ki ifadeyle konunun nasıl bir alakası ve farkı var anlamak mümkün değil.
        Bunu açıklamak için söylediği ”Ayrıca, tüm eğitim, denetleme, tatbikat vb. faaliyette planlayan, uygulayan ve hesabı veren subaydır.” ifadesi de gerçeklikten uzak sığ bir açıklama olmuş.
        ”Subay anılarını anlatır, astsubaylar alıp sattıkları arabaları, hisse senetlerini, arsaları.” ifadesi de yine aşağılayıcı ve hastalıklı bakış açısını tarif ediyor.
        Açık söylemek gerekirse dağlarda bayırlarda, uçsuz bucaksız yerlerde, terörle ve her türlü belayla mücadele eden bir subay ne olursa olsun beraber savaştığı,beraber şehit olduğu, gazi olduğu, yirmi dört saatini beraber yaşadığı, ekmeğini paylaştığı kan kardeşleri hakkında bu şekilde ifadeler kullanmaz. Yirmi yıllık askerlik tecrübelerime dayanarak söylüyorum bu ifadeleri ancak ve ancak bir kışla subayı kullanabilir. Bu kişiler hayatları boyunca dağlardan ovalardan ziyade daha garnizon merkezlerinde, büyük şehirlerde daha kolay şartlarda görev yapan ama dağlarda gezen subaylarla da aynı haklara sahip olan, kendini beğenmiş ve kibirli, özgüveni tavan yapmış kişilerdir. Yazıyı incelediğinizde de bu karakteristik özellikleri hemen görebiliyoruz. Bu kişiler yüz bin kişilik bir meslek grubunu rahatlıkla aşağılarken, kendilerini de dev aynasında görürler. Bunlar gariban askerleri de ezmekten zevk alırlar. Arkadaşlar günümüzde general kimdir derseniz Pamukoğlu’na subay derseniz Sarızeybek albayımıza assubay kimdir derseniz Ömer Halisdemire bakın orda gerçekleri görürsünüz. Bu şekilde ifadeler kullanan kişileri dikkate almayın derim. Saygılarımla…

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir