Statik ip ve Dinamik IP arasındaki başlıca farklar;

  • IP ler “aypi” şeklinde okunur, Statik ve Dinamik yani sabit ve değişken olarak bilinir.
  • ipler internete giren her cihaz için (Bilgisayar, Tablet, Telefon) internet sağlayıcılar tarafından verilen, cihazları ayırt etmeye yarayan veya internete bağlı cihazların birbirine bağlanması için adres görevi gören numaradır.
  • Yani internete giren her cihazın bir ip adresi vardır, bu ip adresi statik ve dinamik (değişen ve sabit) olarak ikiye ayrılır,
  • Ev kullanıcıları genellikle dinamik yani değişen ipye sahiptir,
  • Kurumsal kullanıcılar ise sıklıkla statik-sabit ip yi tercih ederler,
  • Dinamik ipye sahip olmayan bir hat-modem açıp kapatıldığı zaman ip numarası genellikle değişir.
  • Statik ipye sahip olan bir hat-modem kapatılıp açıldığı zaman ip numarası değişmez,
  • Sabit ip yi genellikle bir bilgisayara, sunucuya, kameralara vb. cihazlara internet üzerinden erişmek istediğimiz zaman kullanırız.
  • Evinizdeki veya iş yerinizdeki interetiniz için sabit ip ile ilgili bir talepte bulunmadıysanız ipniz dinamik olacaktır.
  • ip adresinizi www.ipbilgi.com adresinden öğrenebilirsiniz.

Detaylı Açıklamalar;




IP numarasi, internete her girişte interneti kullanan cihaza sistem tarafından verilen bir nevi kimlik numarasıdır. Bu sayede internete bağlı cihazlar arası veri iletişimi mümkün olur.

IP numaraları protokol kapsamında sınırlı olduğundan her bağlantı için dinamik olarak atanmaktadır. Modeminizi kapatıp açtığınızda IP numaranızın değiştiğini görürsünüz. Eğer bu numaranın size özel tanımlanarak hiç değişmemesine ihtiyacınız varsa, İnternet sağlayıcının yaptığı bağlantınıza ek olarak Statik IP kullanmanız gerekir. Bu durumda size verilen IP numarası bir başka kullanıcıya verilmez ve her zaman sabit olacak bu IP numarasını internet ortamında bir nevi adres olarak kullanabilirsiniz.

Statik IP bilgisayarınıza değil, internete bağlandığınız modeme verilir. Böylece aynı modemden bağlantı gerçekleştiren bilgisayar kullanımları için de statik IP hizmeti geçerlidir.

Statik IP genellikle; bilgisayara uzaktan erişim, oyun sunucusu, web – alan adı hizmeti, e-posta sunucusu, uzaktan masaüstü yönetimi, FTP hizmeti, video konferans, VoIP, VPN gibi uygulamalar için kullanılmaktadır.

Bu ve benzeri uygulamalar için atanacak Statik IP kullanımlarında güvenlik tedbirlerinin maksimum seviyede alınması gerekmektedir.

IP nizi öğrenmek için aşağıdaki siteye bakabilirsiniz.

http://www.ipbilgi.com


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir