Grip ile Nezle Arasındaki Başlıca Farklar?

  • Grip üst solunum yolunun viral bir enfeksiyonudur. Nezle ise yine Üst solunum yolunun; burun, boğaz ve soluk borusunun viral bir enfeksiyonudur
  • Grip’in kuluçka süresi 2-3 gündür. Nezle’nin kuluçka dönemi 1-4 gündür.
  • Grip, vücuda hızlıca girip etkisini çok çabuk gösterir. Nezle Gribe nazaran daha yavaş gelişir ve günden güne maksimum seviyesine ulaşır.
  • Grip Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı yaratır. Genel bir halsizliğe ve yorgunluğa sebebiyet verir. Öksürük yapabilir. Nezle ise Gribe nazaran daha hafif atlatılmakla birlikte ciddi sağlık problemlerine sebebiyet vermez.
  • Grip’e Sonbaharın sonu ve kış aylarında rastlanırken, Nezleye yılın her zamanı rastlanabilir.
  • Grip rahaysızlığında her zaman ateş’e rastlanırken Nezlede arada sırada rastlanır.
  • Grip te baş ağrısı herzaman görülürken Nezle de Herzman Görülmez.
  • Grip aşısı vardır, fakat Nezle Aşısı Yoktur.




     Grip hastalığını başlıca özellikleri

Grip, influenza veya enflüanza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit(beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere “yüksek risk grubundaki kişiler” denir.

Grip virüsü Orthomyxoviridae familyasına mensup örtülü bir RNA virüsüdür. Virüsteki nükleik asit 8 tane negatif anlamlı RNA’dan oluşur. RNA’nın kopyalanmasında hata oranı yüksek olduğu için, virüs genomu sürekli değişim halindedir. Ayrıca, aynı hücreyi birden fazla virüsün enfekte etmesi durumunda viral RNA parçaları birbirleriyle karışıp yeni genetik kombinezonlar oluşturabilirler. Bu nedenlerden dolayı vücudun bir grip türüne karşı kazandığı bağışıklık ertesi yıl ortaya çıkan yeni bir salgına karşı genelde etkisiz olur.

Tedavi ve korunma[değiştir | kaynağı değiştir]

Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek gereklidir. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağladığından iyileşmeyi hızlandırır.

Virüs, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, ayrıca öpüşme ve tokalaşma gibi temaslar yoluyla da bulaşır. Bu nedenle hasta kişilere temas etmekten ve onlarla ortak eşya (havlu gibi) kullanmaktan sakınılmalıdır. Hasta olan kişi çevresindekilere hastalığı bulaştırmamak için eşyalarını ayırmalı, çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıdır. Neredeyse her virüste ölme olasılığı (Çok düşük olsa da) vardır. Bu yüzden gribi olabildiğince çabuk atlatmaya bakılmalıdır. Binlerce çeşit grip virüsü olduğu için ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılamaz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Grip

Nezle hastalığını başlıca özellikleri

Nezle, akut nazofarenjit. Rhinovirüsler denilen bir Virüs türünün neden olduğu ve acil tedavi gerektirmeyen, kendiliğinden 7-10 gün içinde geçen, burun akıntısı, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyon hastalığıdır.

Havadan solunarak alınan rhinovirüsler burun mukozasına tutunurlar. Bağışıklık sistemi devreye girerek virüsü vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Virüsleri atma çabasıyla nazal membranda damar permabilitesi artar, vazodilatasyon şekillenir ve seröz burun akıntısı, hapşırma ve ateş(komplement sistem, akut faz proteinleri, sitokinler ile) gibi tepkilere neden olur. Vücut virüsten kurtulunca sekonder bir bakteriyel enfeksiyon gelişmemiş ise bu reaksiyonlar sona erer.

Eğer sekonder enfeksiyon gelişmiş ise viralden farklı olarak çok daha ağır seyreder. 38 derece üzeri ateş, müköz salgı görülebilir.

Toplumda grip ile nezle tabirleri eş anlamlıymış gibi kullanılmaktadır. Oysa bunlar farklı hastalıklardır. Nezle hafif seyreder. Grip ise nezleye göre daha yavaş başlayan ve sıklıkla ateşin daha yüksek seyrettiği bir hastalıktır. Her ikisinin de sebebi viraldir. Grip salgınlar yapar ve yatağa düşürür. Nezle veya grip virüsü için hiçbir antibiyotiği kullanmaya gerek yoktur.

Doktorlar bu tip rahatsızlıklarda vücudu güçlendirici vitamin ve mineraller önerirler. Nezle iyi tedavi edilmediği durumlarda orta kulak iltihabına, sinüzite veya bronşite yol açabilir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Nezle


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir