KDE ve Gnome arasındaki başlıca farklar;
- KDE, görsellik ve tasarım açısından Gnome dan daha zengin bir içerik ve tasarım sunar,
- Gnome ise daha sade, basit ve kullanışlı bir içerik ve tasarım sunar,
- Eğer Windows işletim sisteminden yeni Linux işletim sistemine geçiş yapmayı düşünüyorsanız size tavsiyemiz KDE olacaktır,
- KDE’nin işlemi ve ram tüketimi Gnome’a göre daha fazladır,
- KDE’yi kendinize göre özelleştirebilirsiniz,
- Sade bir tasarım isteyenler Gnome kullanabilirler,
- Türkiye’de Gnome Ubuntu dağıtımı ile gelmektedir, KDE ise Pardus ile gelmektedir,
- Kısaltmalar; (K Desktop Environment) ve GNOME (GNU Network Object Model Environment)
- İşinizde maliyetleri düşürmek ve güvenilirliği arttırmak isterseniz Gnome’u tercih edebilirsiniz,
- Gnome’u öğrenmek ve kullanmak kolaydır,
- İkisi gerekli tüm yazılımlara sahiptir,
- İkisi arasındaki en temel farkı özetler isek kişiselleştirme ve tema kullanımı diyebiliriz,
Detaylı Açıklamalar;
Gnome, GNU Projesi’ nin bir parçası olarak Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ve geliştirme ortamıdır.
Ağustos 1997’de Richard Stallman’ın özgür yazılım öğelerini tam olarak taşıyan bir masaüstü ortamı arayışları doğrultusunda Miguel de Icaza ve Federico Mena tarafından, o sıralar özgür yazılım olmayan QTkütüphanesini kullanan bir başka seçenek olması için geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde de KDE ile birlikte en popüler Unix masaüstü ortamı olmuştur. GIMP Toolkit (GTK+) ve kendine ait GNOME kütüphaneleri kullanılarak geliştirilmektedir. Yalnızca kişisel bilgisayarlar için değil, taşınabilir ortamlar için de yavaş yavaş yer edinmeye başlamış ve Nokia’nın ağ (web) tablet ürünleri için kullanıcı arabirimi ortamı olarak kullanılmaktadır. GMEA ile bu platform OpenMoko ve Intel MID ve diğer taşınabilir aygıtlarına da taşınmaktadır. GNOME 3.18 sürümünden itibaren her biri en az %80 oranında tercüme edilmiş 39’dan fazla dili desteklemektedir.
KDE, Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech’ in QT kütüphanesi ve kendine ait kütüphaneleri (kdelibs olarak adlandırılır) kullanılarak geliştirilen , GNU/Linux, Solaris, BSD’ ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra (Mac OS X dahil) Cygwin aracılığıyla daMicrosoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows’ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.
K harfinin, başlarda Kool sözcüğünün kısaltması olması düşünülmesine rağmen, kısa süre içinde herhangi bir anlam ifade etmemesine karar verildi.
Tasarının maskotu, Konqi isminde yeşil bir ejderhadır.
Çok teşekkür ederim