Başlıca Farklar;
- Chrome Google firmasının bir ürünüdür, Firefox ise Mozilla firmasının bir ürünüdür,
- İki tarayıcıda açık kaynak kodludur,
- Günümüzde internet kullanıcılarının %20 ı Firefox, %60 ı Chrome kullanmakatadır,
- Her iki tarayıcının da Windows, OS X, Linux ve Android sürümleri bulunmaktadır,
- Firefox Chrome’dan daha önce piyasaya çıkmıştır,
- SunSpider JavaScript hız ve WebVizBench HTML5 testi yapıldığı zaman Chrome Firefox ve diğer tarayıcılara göre öndedir,
- Kullanıcılardan gelen geri bildirimlere göre, kullanım olarak Chrome daha kolay olarak gözükmektedir,
- Chrome’un sanbox özelliği güvenlikte ön plana çıkmaktadır,
- İki tarayıcı içinde eklenti mağazası bulunmaktadır,
- Yapılan araştırmalarda en güvenli tarayıcı genelde Chrome seçiliyor,
Detaylı Açıklamalar;
Firefox’un özellikleri hakkında detaylı bilgi almak için web sitesindeki özellikler sayfasını inceleyebilirsiniz.
- Zengin eklenti desteği. İhtiyaçlarınıza yönelik çeşitli eklentiler yükleyerek Firefox’a ilave özellikler katabilirsiniz.
- Persona temaları ve diğer temalar ile görünümünü değiştirebilme.
- Yer imleri, kurulu eklentiler ve parolalar için senkronizasyon desteği (masaüstü ve mobil dahil)
- Yer imlerini etiketlenebilir. Konum çubuğu üzerinde yer imlerinde arama yapılabilir.
- Özelleştirilebilir arayüz: Firefox üzerindeki düğmeler, alanlar ve çubukların yerleri değiştirilebilir, çıkarılabilir, yeni düğmeler eklenebilir.
- Gizli tarama: Bu özellik açıldığında gezintiler ile ilgili hiçbir kayıt tutulmaz.
- Dahili PDF okuyucusu. Firefox bünyesinde geliştirilen PDF okuyucusu sayesinde Adobe Reader vb. bir ek uygulama gerekmeksizin tarayıcı penceresi üzerinden PDF dosyaları okunabilir.
- Oturum kurtarma: Firefox beklenmeyen bir şekilde kapanırsa o sırada açık olan sekmelerinizin yanı sıra girmiş olduğunuz metinler ve süren indirmeler geri getirilir.
- Çökme koruması; Flash, QuickTime veya Microsoft Silverlight gibi yan uygulamalarından biri çöktüğünde Firefox’un geri kalan kısımları etkilenmez.
- İndirme yöneticisi; indirme işlemine ara verebilme, sıfırdan başlatabilme
- Dahili yazım denetimi (Henüz Türkçe desteği yok)
- RSS beslemesi okuyucu
- Eski yan uygulama tespiti: Flash, Java, Adobe Acrobat gibi yan uygulamaların güncel olup olmadıkları denetlenebilir.
- Web gelişticileri için web konsolu, inceleme, hata ayıklama, karalama defteri, stil editörü gibi araçlar.
Chrome’da Güvenlik
Chrome periyodik olarak iki adet karalisteyi (phishing ve malware) güncellemektedir. Ve kullanıcılar zararlı siteleri ziyaret etmeyi denediklerinde onları uyarır. Bu hizmet diğer kullanıcılar tarafından, “Google Safe Browsing API” adıyla anılan kamuya açık alan vasıtasıyla kullanılabilmektedir. Bu listelerin oluşturulma sürecinde Google ayrıca, zararlı yazılım uygulamaları bulunduran site sahiplerinin listesini bildirmektedir.
Chrome’daki her sekmenin bir oyun alanıyla (sandbox) sınırlanmış kendine ait bir süreci vardır; böylece “kötü niyetli yazılımların kendini yüklemesinin” ve “bir sekmede olanların diğer sekmeyi etkilemesinin” önüne geçilmiş olur. En düşük yetki ilkesi gereğince, süreçlerin dosya yazma ve hassas bölgelerden (ör. belgeler, masaüstü) okuma hakları elinden alınmıştır —Windows Vista üzerinde Internet Explorer 7 tarafından kullanılan “Güvenli Kip”te olduğu gibi. Sandbox Takımı “mevcut olan bu süreç sınırlandırmasını alıp bir hapishaneye çevirdiklerini” söylüyor. Örneğin, bir sekmede çalışan kötü niyetli bir yazılım kredi kartı numaralarını sezemez, fare ile etkileşime geçemez, “Windows’a açılışta bir programı çalıştırmasını” söyleyemez ve sekme kapatılır kapatılmaz sonlandırılır. Bu, iki katmanlı (kullanıcı ve oyun alanı) güvenliğin olduğu ve oyun alanının yalnızca kullanıcıtarafından başlatılan isteklere cevap verebildiği basit bir bilgisayar güvenlik modelini şart koşar.
Adobe Flash Player gibi eklentiler sekmelerden farklı olarak yapılanmıştır, kendi oyun alanlarına (sandbox) sahip değildirler. Eklentiler genellikle tarayıcının genel seviyesinin üzerinde bir güvenliğe ihtiyaç duyar. Eklentiler saldırıların etkilerini azaltmak için, belli bir iletişim içerisinde sekme dahilinde düşük öncelikli ayrı işlemler olarak çalışırlar. Fakat eklentilerin en düşük öncelik prensibine uygulayabilmesi için bu yazılım mimarisi içinde çalışabilecek şekilde düzenlenmesi gerekir.
Chrome Netscape Plugin Application Programming Interface ‘i (NPAPI) desteklemekte, ancak gömülü ActiveX kontrollerini desteklememektedir.
Java 6.10 uygulamalarını desteklemektedir.
Chrome; özel tarama özelliği olan Incognito mod desteği sağlamaktadır. Bu özellik tarayıcının herhangi bir tarih tarama bilgisi cookies depolamaksızın web sitelerini ziyaret etmesini sağlar. Bu özel tarama özelliği Apple Safari ve Internet Explorer 8’in son beta versiyonundaki ile benzerdir.