• 1 Yorum



  • Başlıca Farklar;

    • 5G, 5. nesil mobil ağ teknolojisidir,
    • 5G, 4G den daha hızlı bir teknolojidir, altyapıları farklıdır,
    • Kotanız 5G de daha hızlı şekilde dolar,
    • G4, 3G ye göre 10 kat hızlı artarken, 5G, 4G ye göre 20 kata kadar artabilir,
    • 4G 2006 yılında ortaya çıkmıştır,
    • 5G ise 2020 yılında hazır hale gelecektir,
    • 4G de canlı yayınlar kesintisiz olur,
    • 5G de ortalama bir oyunu 1-2 saniye içerisinde indirebileceksiniz,




    HIZLI DATA TRANSFERİ: Şu anda 4G teknolojisi ile saniyede bir gigabit’e kadar dosya indirme süresine sahibiz. 5G ile bu saniyede 10 gigabite çıkacak,
    DATA AKTARIM SÜRESİ: Latency adı verilen bir cihazdan diğerine data aktarım süresi de 5G ile çok kısalacak. Şu anda 4G teknolojisi ile data aktarım süresi yaklaşık 50 milisaniye., 5G ile bu süre bir milisaniyeye kadar düşecek,

    DAHA FAZLA İNTERNETE BAĞLI BİR DÜNYA: Dünyada yeni bir kavram kullanılıyor: Internet of Things (Nesnelerin interneti). Bu kavram internete bağlı giyilebilir cihazlar, akıllı ev aletleri, internete bağlı otomobilleri ifade ediyor. Bu ‘Şeylerin interneti’ önümüzdeki 10 yıl boyunca oldukça hızlı büyüme potansiyeli taşıyor. İşte 5G teknolojisini bu ‘Şeylerin interneti’ kavramını hem kapasitesi hem de hızı ile oldukça geliştirecek,

    İsterseniz 5Gnin ne kadar hızlı olduğunu size bir örnekle anlatalım. Şu anda 4G teknolojisi ile bir 8 gigabyte dosya büyüklüğüne sahip bir HD video’yu 1 saatten fazla bir sürede indirebilirsiniz. 5G teknolojisi ile aynı videoyu sadece 6 saniyede indirebileceksiniz.

    5. Nesil GSM Hizmeti; bantgenişliği açısından son aşama olarak kabul edilen, doğrudan uydu çıkışı yapabilecek (zira şu anki cep telefonları GPS üzerinden konumlama yapabilmektedir), dahası dünya çapında coğrafi ve fiziki koşullardan bağımsız olarak ses hariciveri transferi yapabilecek GSM hizmetidir.Yapılan çeşitli öngörülerde çok uluslu iletişim markalarının bu alanda tek başlarına tekel olabileceği düşünülmektedir.

    Birçok ülkede uyduya çıkış frekansı yasak olduğu için uluslararası bir ticari rekabet ortamı oluştuğu takdirde küresel iletişim anlamında 5G standartları zaman içerisinde oturabilir.

    Telekomünikasyon’da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.

    Bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.

    4G, iletişimler sisteminde, ‘dördüncü nesil’ terimine ait bir ilintilendirmedir. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veriler ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca IP çözümü sağlar.

    Teorik olarak 4G’ye geçmeden 5G’ye geçmek mümkün. Ancak pratik olarak bu imkansız. Çünkü, eğer Türkiye 4G’ye geçmeden 5G’ye geçmekte ısrar ederse, öncelikle en azından 10 yıl daha mevcut mobil internet hızına mahkum kalacağız. Bireysel kullanıcıların bile 3G hızlarından şikayet ettiği günümüzde, 10 yıl daha tüketicileri 3G’ye mahkum etmek, dünya teknolojisinin hız trenini 1G, 2G, 3G de olduğu gibi 4G’de de kaçırmak demek. Hem bu gecikme sadece bireysel tüketicileri değil, Türkiye mobil ekosisteminin de büyümesini olumsuz etkileyecek. Bu, herşeyin internete taşındığı bir ortamda, Türkiye’nin uçak yerine at arabasıyla ulaşımı tercih etmesi de demek.  Yeni akıllı telefonlar, tabletler, mobil cihazlar, e-ticaret, akıllı uygulamaların hemen hemen hepsi artık 4G ve ötesi için dizayn ediliyor. 3G’de kalırsak, bunların sunduğu nimetlerden de yararlanamayacağız. Dünya ortalamasında 13 Mbps olan mobil data hızı, Türkiye’de şu anda 7 Mbps’lerde. Mobil internet hızı dünyada 4G ile 100 Mbps’ye, 5G ile 1000 Mbps’lere kadar çıkarken, Türkiye 3G ile teorik olarak bile en yüksek 42 Mbps’de kalmış olacak.

    Tabi bir de konunun altyapı yatırımları yönü var. 4G için yapılan baz istasyonu başta olmak üzere altyapı yatırımları, 5G ile birlikte çöpe gidecek. Ama teknolojik ilerleme, bilgi birikimi, deyim yerindeyse, tuğlaları doğru bir şekilde üst üste koyabilmek demek. Bu yüzden, bakkal hesabıyla yapılan “4G nasıl olsa çöpe gidecek” diyenlere, “1G, 2G, 3G… de çöpe gitti” diye hatırlatmakta fayda var. Sonuçta, teknolojik inovasyonlarda, “Raylar da vagon da yeniler, ama treni kaçırmamak esas”.


    Konuyla ilgili yorumlar

    1. SerkanD

      Beyinsiz operator yöneticileri veya çalışanları.. Teknolojide kara leke gibi benimsenen ve sırf kullanıcıdan daha çok maliyet nasıl elde edebilirim diye tuzağın ta alası olan şu LİMİT olayını kaldırmadığınız sürece… isterseniz 100 GBits sn. 1GB download özelliklerine de geçmiş olsanız bizim için hiç bişey fark etmez.. Internetim 512Kbits ama sınırsız olsun daha isterki insan…. !!!!!!!!!!!!!!!!! Limit.. Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit..Limit.. siz ilk önce bu kelime üzerinde yoğunlaşmaya bakın..

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir