Başlıca Farklar;
- 3G, üçüncü nesil mobil standartlarıdır, 4G ise 4. nesildir,4G, 2G ve 3G teknolojilerinin devamı niteliğinde kablosuz mobil teknolojisidir,
- 4G, 3G den daha hızlı bir teknolojidir, altyapıları tamamen farklıdır,
- 20Mb bir oyunu 3G ile 3 dakikada, 4G ile 25 saniyede indirebilirsiniz,
- Bir adet müziği 3G ile 10 saniyede, 4G ile 1 saniyede indirebilirsiniz,
- Standart bir videonun oynatmaya başlaması 3G de 5 saniye sonra başlarken 4G de hemen başlayabilir,
- Instagram, Facebook ve diğer sosyal medya siteleri resim yüklemek istediğinizde, 3G ile bir resmi 20 saniyede, 4G ile 2 saniyenin altınsa yükleyebilirsiniz,
- 4G altyapısı se 100bm ile 1gbit arasında hıza ulaşmanız mümkündür,
- Mobil cihazlardan video ve resim görüntüleyenler için 4G önerilir, daha çok yazı görüntüleyenler için 3G fazlası ile yeterli olmaktadır,
- 4G nin upload hızı 3G ye göre çok hızlıdır,
- 4G, 3G den daha fazla pil tüketmektedir,
3G nedir,
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (International Mobile Telecommunications-2000) (IMT-2000), 3G (orijinal açılımı 3rd Generation, 3N ya da 3. Nesil) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir.
Uzun mesafeler arası telefon görüşmelerini, kablosuz veri aktarımlarını ve görüntülü aramaları yapabilmemize olanak veren 3G, 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında da, eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızları (HSPA+ ile iniş yolunda 14.4 Mbit/s ve çıkış yolunda 5.8 Mbit/s’e ulaşan hızları) desteklemektedir.
Kısacası daha büyük ağ kapasitesi sağlar, böylelikle 2G ve 2.5G ye oranla daha kaliteli bir iletişim olanağına sahip oluruz.Uluslararası Telekomünikasyon Birliği üçüncü nesil (3G) mobil telefon standartlarını gelişimin hızlanması, bantgenişliğinin artması ve daha geniş uygulamaların desteklenmesi için oluşturuldu.
Örnek verecek olursak, GSM (zamanımızın en yaygın cep telefonu standardı) yalnızca ses değil, kablosuz veri aktarımını da destekler ki bunu 14.4 kbps hızlarında devre anahtarlamalı olarak yapar. Fakat çoklu ortam uygulamalarının desteklenebilmesi için paket anahtarlamalı verilerin daha yüksek hızlarda ve görüntüsel (spektral) verimlilikte yapması gerekmektedir, iişte bu işi 3G yapar.
Özet olarak, 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.
4G nedir
3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir, yine dünya ülkelerinde var olan bu teknolojiyi Türk halkı olarak biraz beklemek zorundayız.
Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar.
4G’ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur.
ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından 17 Ağustos 2009’da yapılmıştır ve ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.
Test sırasında: video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmişti