Her iki üründe şekersizdir, ürünüleri tatlandırmak amacıyla düşük kalorili  tatlandırıcılar  kullanılmaktadır. Coca- Cola light ürününde aspartam ve asesulfam potasyum, Coca-Cola Zero’da ise bunlara ek olarak sukraloz kullanılmaktadır.




Coca-Cola, Amerika Birleşik Devletleri kökenli, karamelize şekerle tatlandırılmış, alkolsüz içecek markası. Coca-Cola ve çeşitli alkolsüz içecek markalarının sahibi, merkezi ABD’nin Georgia Eyaleti’nde, Atlanta şehrinde bulunan çok uluslu şirket The Coca-Cola Company’dir. 1886’da kurulan şirketin hisseleri, New York Borsası’nda KO kısaltması ile işlem görür.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikan yaşam tarzının bir simgesi olarak önce Avrupa’da, ardından tüm dünyada yaygın reklam kampanyaları ile büyük pazar payı kazandı. Soğuk Savaş ardından eski Sovyetler Birliği topraklarında ve Doğu Avrupa’da üretim ve satışa başladı, bu bölgelerde de alkolsüz içecek pazarında güçlü duruma geldi. Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Türk işadamı Muhtar Kent’tir.[1]

Coca Cola ve Pepsi’yi üreten şirketler, California yasaları gereği ürünlerine kanser uyarısı konmaması için bu içeceklerin formülünü değiştiriyor. Yeni formüle göre içeceklere karamel rengini veren 4 – metilimidazol maddesinden daha az kullanılacak. 4 – metilimidazol, California eyaletinin kansere yol açtığı düşünülen maddeler listesinde yer alıyor. Coca Cola ve Pepsi’yi üreten şirketler, California’da satılan ürünlerinde zaten yeni formülü kullanmaya başlamıştı.

Ancak yeni formülün artık ABD genelinde de yaygın şekilde kullanılacağı, bunun üretim açısından daha verimli olduğu belirtiliyor. Coca Cola şirketinin temsilcisi Diana Garza-Ciarlante Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘bilimsel açıdan bir temeli olmadığını’ savunduğu uygulamadan zarar görmemek için bu kararı aldıklarını, ancak ürünlerinin bir sağlık riski taşımadığını vurguladı.

Coca-Cola şişeleme fabrikası. 8 Ocak 1941, Montreal, Kanada.

Söz konusu kimyasal madde, bir araştırmada kullanılan denek farelerde kansere yol açtı. Ancak Amerikan İçecekleri Birliği bunun insanlar için risk taşıdığına dair bir kanıt olmadığını belirtiyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi de laboratuvar deneylerinde farelere verilen miktarda kimyasalın kana karışması için bir insanın bin kutu Coca Cola ya da Pepsi içmesi gerekeceğini iddia ediyor.

Gıda sektöründeki gelişmeleri takip eden Beverage Digest adlı araştırma şirketine göre Coca Cola ve PepsiCo, gazlı içecek pazarının yaklaşık yüzde 90’ında paya sahip bulunuyor. Her iki şirkette içeceklerin lezzetinde bir değişiklik farkedilmeyeceğinin altını çiziyor


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir