Havale : Bir bankanın iki şubesi arası yapılan para transferlerine havale denir.

EFT : İki farklı banka arasında yapılan para transferlerine EFT denir.

Havale, çifte yetkilendirmeyi içeren tek taraflı ve varması gereken hukuki bir işlemdir. Mevduat sahibi bir başkasının hesabına ya da hesaplarına, kendi hesabına ya da hesaplarına para aktarabilir. Havalenin gerçekleşmesi için mevduat sahibinin bankaya talimat vermesi yeterlidir.

EFT Sistemi bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlayan elektronik ödeme sistemidir. EMKT Sistemi ise bir bankadan diğerine devlet tahvili ve hazine bonosu gibi menkul kıymetlerin aktarılmasını sağlayan sistemdir. Her iki sistem de gerçek zamanlı olarak çalışır, yani işlemler anında yapılır.
Sistemler sadece TL cinsinden ödemeler ile menkul kıymetlerin aktarılmasını ve hesapların mutabakatını (kesinleştirilmesini) sağlamakla kalmaz; çeşitli raporların alınmasına ve ihale teklifi, genel duyuru gibi haber nitelikli mesajların kullanılmasına da olanak verir.
EFT ve EMKT sistemleri birbirleriyle tümleşik olarak çalıştıklarından ve ortak bir arayüz üzerinden erişildiklerinden genellikle tek sistem olarak EFT-EMKT Sistemi olarak adlandırılırlar.




EFT  Nasıl Yapılır?

EFT’nin gerçekleştirilebilmesi için ödeme göndereceğini kişi veya kurumun bazı banka ve ödeme bilgilerine sahip olmanız gerekiyor.EFT işleminin tamamlanabilmesi için ödemeyi gönderdiğiniz banka sizden bu bilgileri istiyor.

  • Gönderen : Ödemenin kim tarafından yapıldığı EFT işleminde mutlaka gerekli olan bir bilgi.Yani gizli bir ödeme yapabilmeniz ne yazık ki mümkün değil.
  • Alıcının Banka Adı :Ödemeyi göndermek istediğiniz kişinin hangi bankada bulunan hesabına para göndermek istediğini EFT işlemi sırasında belirtmeniz gerekli
  • Banka Hesap Bilgisi : Eğer EFT işlemini hesap numarası üzerinden yapacaksanız gönderimi sağlayacağınız kişi yada kurumun şube kodunu da barındıran 1234-12345678-1234 şeklinde kayıtlı hesap numarasına sahip olmanız gerekiyor.Eğer EFT ile göndereceğini ödemeyi hesap bilgisi ile gerçekleştiriyorsanız alıcının nüfusta tam kayıtlı adı yada tam kayıtlı kurum adı (iki isme sahip bir alıcıya gönderiyorsanız banka kayıtları nüfus bilgilerini baz aldığı için iki isminde belirtilmesi gerekir.Eğer kuruma gönderiyorsanız kurumun tam ticari adına gönderi yapabileceğiniz için vergi levhasında kayıtlı olan bilgilere sahip olmanız gerekiyor) bilmeniz gereken bilgiler arasında yer alıyor.
  • IBAN Bilgisi : Eğer EFT son dönemde daha sık kullanılan IBAN bilgisi ile gerçekleştirilecekse TR ile başlayan ve 24 haneli numara dizisi ile devam eden IBAN numarası EFT işlemi için yeterli olacaktır.IBAN bilgisi kişi yada kurumların banka adını , banka hesabını , şube kodunu , hesap tipini barındıran özelliktedir. Bu nedenle EFT işlemi yaparken bu bilgiye sahip olmanız işlemi daha kolay bir şekilde sağlamanıza yardımcı olacaktır.IBAN bilgisi her banka kullanıcısı için tekil özelliktedir karıştırılması daha zordur ve bankacılık ekranlarına girildiğinde kişi ismini otomatik olarak gösterir.Bu nedenle hatalı gönderi durumlarının önüne geçersiniz.

EFT  Ne Zaman Alıcıya Ulaşır?

EFT işlemi gerçekleştikten sonra bankalar arası işlem adımları vardır.Para trasferi yapılırken bankalar arası bir geçiş olacağı için işlemin merkez bankasına bağlı EFT-EMKT sisteminden geçişi gerekmektedir.Bu geçişten sonra işlem onaylanır ve ödeme alıcı hesabına aktarılır.Bu sistemin çalışma saatleri hafta içi 08:30-17:30 arasındadır.Bu nedenle ödemenizi bu saatler dışında gönderecekseniz karşı hesaba geçmesi bir sonra ki  iş gününü bulacaktır.

Eğer EFT işlemini  Perşembe günü 17:30’dan sonra  yaptıysanız ödeme alıcı hesaba ertesi gün 12’den önce geçer.Eğer işlemi Cuma günü 17:30’dan sonra yaptıysanız ödemenin alıcı hesaba geçmesi Pazartesi günü gerçekleşecektir.Ödemenizin hızlı bir şekilde karşı hesaba geçmesi gerekiyorsa EFT işleminizi 08:30-17:30 arasında yapmanız uygun olacaktır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir