• 1 Yorum



  • Zeytinyağı Sızma ve Riviera arasındaki başlıca farklar;

    • 3 çeşit zeytinyağı çeşidi mevcuttur, Natürel, Rafine, Riviera.
    • Dalından koparılarak direk  mekanik yöntemlerle yağı ayrıştırılan zeytinin yağına naturel sızmayağı denir.
    • Sızma Zeytinyağı Dalından koparılmış zeytinlerden fazla zaman kaybetmeden üretilir.
    • Zeytinin asiti daldan koparıldığı andan itibaren yükselmeye başlar, asit ise zeytinyağın kalitesine en önemli etkendir.
    • Zeytinin asit oranı düşükte kaliteli, yüksekse az kaliteli denilir.
    • Asit oranı 3.3 altında ise Sızma zeytinyağı grubuna girer, 3.3 üstünde ise
    • Riviera zeytinyağı dip zeytini olarak ta tabir edilir.
    • Riviera yağ yenmez, yenmesi için içine sızma zeytinyağı eklenmesi gerekir.
    • Riviera antioksidan ve mineral yönünden Sızmazeytin yağından daha fakirdir.
    • Sızma Zeytinyağı dalından koparılmış zeytinlerden bekletilmeden üretilir.




    Detaylı Açıklamalar;

    Riviera; Natürel ile rafinayon işlemi sonucu artık tadı olmayan, kokusuz yağ haline gelen rafine zeytin yağı karışımından meydana gelen ve serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 1 gramdan fazla olmayan yağdır.


    YEMEKLERİMİZDE HANGİSİNİ KULLANALIM?
    Naturel sızma zeytin yağının doğal olarak üretildiğini ve eşsiz içeriğini düşünecek olursak her türlü yemekte kullanımında fayda var. Öncelikle sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından biri olan kızartma ve kavurmalardan uzak durmak bu ikilemin arasında kalmamızı engelleyebilir. Zeytin yağını yemekleri pişirdikten sonra veya pişirme sırasında yemeğin suyuna eklemek bir çözüm… İlla ki kızartma yapılacaksa naturel sızma zeytin yağı kullanılabilir fakat zeytinyağının zahmetli bir süreçte üretildiği ve daha pahalı olduğu düşünüldüğünde, özellikle derin kızartmalarda maliyetli bir seçenek oluyor. Bu durumda Riviera kullanımı tercih edilebilir.

    Zeytinyağı yanar mı?
    Zeytin yağının, dumanlanma noktası daha düşük olduğu yani çabuk yandığı gerekçesiyle yıllardır sadece soğuk yemeklerde kullanılması öneriliyordu. Dumanlanma noktası yağın yandığı sıcaklık anlamına geliyor ve bu sıcaklıkta ortaya kanserojen ürünler çıkıyor. Fakat IOOC (Uluslararası Zeytin yağı Konseyi), zeytinyağının dumanlanma noktasının 210 dereceye kadar çıktığı, en yüksek kızartma işleminin 180-190 derecelerde olduğu düşünülürse bu durumun sağlık açısından bir sıkıntı yaratmadığı, hatta zeytinyağının ısıl işlemlerden diğer yağlara göre daha az etkilendiğini bile söylüyor.


    Ağaç diplerine dökülen ve dip zeytini olarak adlandırılan zeytinler daldan koptuğu an asitlenmeye başlar. İşte bu zeytinlerden bazı kimyasal ve ısıl işlemler sayesinde riviera zeytinyağı elde edilir. Bu yağın asitlik derecesi 3.3 ün üzerinde olup normalde tüketilmemesi gerekir. Ancak içerisine %10-20 arasında bir oranda sızma yağ eklenerek mutfaklarda tüketilebilir hale getirilmektedir. Riviera zeytin yağı sızma zeytinyağına göre vitamin ve mineral yönünden oldukça fakirdir. Ülkemizde bilinçli tüketici oranı arttıkça sızma zeytinyağının tercih edilme oranı da son yıllarda artmıştır. Daha sağlıklı bir tüketim arzu ediliyorsa riviera zeytinyağı yerine sızma zeytin yağı tercih edilmelidir.


    Konuyla ilgili yorumlar

    1. Pingback: Maria Smith

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir