Başlıca Farklar;

  • Tekne ve Kayık ölçü olarak ve özellik olarak aynıdırlar,
  • Tekneler genellikle 15 metreden daha küçük deniz araçlarıdır,
  • Gemi ise genellikle 15 metreden büyük deniz taşıtları dır,
  • Sal ise en basit deniz taşıtıdır, günümüzde sadece ağaç kütüklerini ırmaklar vasıtasıyla göndermek için kullanılabilirler,
  • Tekne ve Kayıklar genellikle kürekle hareket ederler, ancak günümüzde motorlu kayık ve teknelerden da oldukça mevcuttur,
  • Tekneler; Gezi teknesi, Sürat teknesi ve Yolcu teknesi olarak isimlendirilirler,
  • Teknelerin yapımında genellikle polyester veya ahşap malzeme kullanılır,
  • Yat ise deniz taşımacılığından ziyade seyahat, gezi ve iş amaçlı kullanılan lüks deniz araçlarıdır,




Sal’ın Kullanıldığı Yerler ve Yapını

  • Gemi kazaya uğradığında kazazedelerin üstüne çıkacağı yüzer cisime denir,
  • Gemi ile rıhtım arasına konulan yüzer cisim.
  • Birçok kalın direğin yan yana birbirine bağlanmasıyla yapılan ve genellikle akarsularda taşıma işlerinde kullanılan, düz ve korkuluksuz taşıt.
  • Sallar daha çok suda yapılır. Çünkü karada yapılacak olursa, ağaç parçalarının her birinin suya atılınca başka bir durum alması bunların bir araya getirilmesini güçleştirir.
  • Bir sal yapmak için ağaçların kalın ve ince uçları bir kalın uç ve bir ince uç olmak üzere yan yana getirilir. Böylece, salın ön ve arka ucunda bir kalın uçla bir ince uç yan yana getirilmiş olur.
  • Ayrıca, en uzun ağaçlar da orta sıralara konur. Bundan sonra, su üstünde yüzen bu ağaçlar yan yana getirilerek salın kenarına tutturulmuş bir iple sıkıştırılır, üstlerine, dikey durumda daha kısa ağaçlar konarak alttaki kütüklere saz iplerle bağlanır. Aradaki boşluklar da çalı demetleri veya dallarla doldurulur.böylece meydana gelen sal, çoğu zaman, sıkıca kapanmış varillerin üzerine oturtularak hızlı akıntılarda dengesinin bozulması önlenir. Bu sallarla, inşaatta veya yakıt için kullanılan ağaçlar taşınır.

Detaylı Açıklamalar;

Gemiler, su üstünde dengede durabilen, manevra kabiliyeti bulunan (makine, yelken, kürek yardımı vb.) belli bir büyüklüğe sahip olan ulaşım aracıdır. İlk olarak M.Ö. 4000 yıllarında Eski Mısırlılar’ın uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur. M.Ö. 3000 yıllarından sonra Polinezyalılar Pasifik Okyanusu’nda uzun mesafeler katedebilmelerini sağlayan Polinezya navigasyon sistemini oluşturdular. M.Ö. 15. yüzyıldan itibaren Fenikeliler kurdukları ticaret kolonileri aracılığıyla bütün Akdeniz’e yayılmışlardı. Koloniler arasında ulaşım ve ticaret, gemiler aracılığıyla sağlanıyordu. 700-1000 yılları arasında Vikingler uzun tekneler yapmışlardır. 1500’lü yıllardan itibaren kalyon adı verilen tekneler yapılmıştır. 19. yüzyılda yelkenlerin yerini buhar gemileri almaya başlamıştır. Bunlar halen kullanılmaktadır. Çeşitli gemi tipleri bulunmaktadır. Tanker, konteyner, cevher, LASH, kurtarma, buzkıran, yat, fabrika, frigorifik,savaş ve tekne başlıca gemi çeşitlerindendir.

Feribot veya arabalı vapur, taşıt araçlarının taşınmasında kullanılan vapurların genel adıdır. Genellikle şehir içi ya da yakın mesafe araç taşımacılığında kullanılırlar.

Türkiye’de İstanbul ve İzmir şehir içi ulaşımında, Marmara Denizi’nde sıkça kullanılan şehir hatları vapurları, arabalı vapurlar, hızlı feribotlar, deniz otobüsleri bu tip gemilere birer örnektir.

Batı Akdeniz, Adriyatik, Ege, Manş Denizi, Kuzey Denizi, Baltık Denizi feribot hatlarının sıkça çalıştığı bölgelerdir. Bazı bölgelerde hem karayolu araçları, hem demiryolu araçlarınauygun olarak inşa edilmiş gemiler de işlemektedir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir