Başlıca Farklar;

  • POP3 veya IMAP gelen e-postalarınızı bilgisayarınıza ve mobil cihazlarınıza indirmenizi sağlayan iletişim protokolleridir,
  • IMAP, POP3 den farklı olarak web mail uygulamanız ve e-posta istemcileriniz arasında iki yönlü iletişim sunar,
  • IMAP birden çok cihazdan e-postanıza erişmeniz için daha iyi bir yöntem sunar,
  • IMAP genel olarak daha tutarlı bir deneyim sunar. POP iletilerin kaybolmasına veya aynı iletilerin birden fazla kez yüklenmesine neden olabilir
  • Bir e-posta sunucusuna POP3 ile bağlanıldığında bütün yeni mesajlar istemciye çekilir ve bağlantı kapatılır.IMAP kullanıldığında oturum açıldıktan sonra bağlantı sadece istek olduğu durumlarda açık kalır,
  • IMAP Büyük boyutlu posta kutularında bu özellik içeriğin görüntülenmesini de sağlar.
  • POP3 aynı posta kutusunda aynı anda tek kullanıcıyı destekler. Tersi durumda işleyiş tarzı sorun yaratır.
  • IMAP ise çok kullanıcıyı destekler. Bir kullanıcının yaptığı değişiklik eş zamanlı olarak diğer oturum açmış kullanıcı tarafından görülebilir,
  • IMAP kullanıcılara özel posta kutusu yaratılmasına izin verir,
  • Kullanıcılara mesajlarını değişik kutular arasında taşıma hakkı tanınabilir.
  • IMAP4 istemcilerin çeşitli kıstaslara göre sunucu üzerinde mesaj araması yaptırmasına ve sadece bu mesajların görüntülenmesine izin verir. POP3 ise mesajları bütün olarak çeker, arama istemci tarafında yapılır.
  • IMAP4 yapısal olarak eklenti yapılmasına açık bir protokoldür ve evrimleşebilir.

Detaylı Açıklamalar;




POP3, posta kutularına erişimde basit indirme ve silme gereksinimlerini karşılar. Birçok POP alıcısının, postaları indirdikten sonra bu postaları sunucuda bırakma seçeneği olmasına rağmen genelde POP kullanan e-posta alıcıları şu işlemleri gerçekleştirir: sunucuya bağlanır, tüm mesajları alır, bu mesajları kullanıcının bilgisayarında yeni mesaj olarak saklar ve sunucudan siler ardından da bağlantıyı keser. Diğer protokoller, özellikle IMAP, daha fazla ve karmaşık işlemleri gerçekleştirebilir. Birçok e-posta alıcısı POP’u desteklediği gibi mesajları almak için IMAP’i de destekler.

Bir POP3 sunucusu bilindiği gibi 110 portunu dinler ve kullanır. POP3 için şifreli iletişimlerde protokol bağlantısı kabul edildikten sonra, eğer destekleniyorsa STLS komutu veya POP3S kullanılır. Bu durumda sunucuya TLS (Transport Layer Security – Taşıma Katmanı Güvenliği) veya SSL (Secure Sockets Layer – Güvenli Soket Katmanı) kullanılarak TCP’nin 995. portu üzerinden bağlanılır

IMAP, bir kullanıcının e-posta istemcisini (Outlook, Apple Mail, Outlook Express, Thunderbird ; Hotmail ve Gmail web arabirimleri vb.) kullanarak yolladığı e-posta mesajları, önce kullanıcının oturum açtığı e-posta sunucusu tarafından kabul edilir ve genellikle SMTP kullanarak alıcının posta kutusunu içinde barındıran başka bir e-posta sunucusuna gönderilir. Bu aşamada alıcının göndericinin mesajlarına ulaşabilmesi için bunu e-posta istemcisi ile çekmesi gereklidir. Fakat SMTP tek yönlü bir protokoldür (sadece gidiş). Kullanıcının isteği üzerine posta kutunuzda bulunan e-posta mesajının istemcinize inmesini sağlayamaz. Bu aşamada yapılandırmaya bağlı olarak POP3 veya IMAP devreye girerek ilgili mesajın oturum açmış ve talep etmiş istemciye çekilmesi sağlanır.

IMAP ve POP3 kullanımı arasındaki temel fark IMAP ile E-Posta sunucusuna bağlantı kurulduğunda, kutuda birikmiş e-postaların sadece başlık bilgilerini istemciye getirir. POP3 ise bütün mesajları istemciye çeker.

Genel prensip olarak kullanıcı ve e-posta sayısının çokluğuyla doğru orantılı olarak kullanılır. Uygulamada web postası kullanan neredeyse bütün sunucularda IMAP protokolü kullanılır.


Öneri;

POP’u mu yoksa IMAP erişimini mi kullanacağınız konusunda karar vermeye çalışıyorsanız IMAP erişimini kullanmanızı öneririz.

POP’tan farklı olarak IMAP erişimi, Web Gmail uygulamanız ve e-posta istemciniz arasında iki yönlü iletişim sunar. Bu, Gmail’de bir web tarayıcısı kullanarak oturum açtığınızda e-posta istemcileri ve mobil cihazlar üzerinde gerçekleştirdiğiniz işlemler (örneğin, bir e-postayı ‘iş’ klasörüne koyma) anında ve otomatik olarak Gmail’de görüneceği anlamına gelir (örneğin; Gmail’de yeniden oturum açtığınızda söz konusu e-posta üzerinde “iş” etiketi görünür).

Ayrıca IMAP birden çok cihazdan e-postanıza erişmeniz için daha iyi bir yöntem sağlar. E-postanızı işte, cep telefonunuzda ve ardından evde kontrol ettiğinizde, IMAP yeni e-postaların her an, herhangi bir cihazdan erişilebilir olmasını sağlar.

Son olarak, IMAP erişimi genel anlamda daha tutarlı bir deneyim sunar. Buna karşın POP, iletilerin kaybolmasına veya aynı iletilerin defalarca yüklenmesine neden olabilir. IMAP erişimi bunu posta istemcileriniz ve web Gmail uygulamanız arasında iki yönlü senkronizasyon yeteneğiyle engeller.


Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir