Deodorant ve Parfüm Arasındaki Fark

  • Deodorantın amacı, ter kokusunu durdurmaktır. Parfümün ise yalnızca güzel koku vermektir.
  • Deodorant vücuttaki kötü kokulara işlem yapar. Parfüm vücuttaki kötü kokulara dokunmaz.
  • Deodorant ı her zaman kullanabilirsiniz fakat parfümü temiz vücuda kullanmanız gerekmektedir.
  • Parfümde yüzde 20-22 arasında esans özü kullanılırken, deodorantta en fazla yüzde 2 kullanılır
  • Parfüm Deodorant a göre daha kalıcı bir etkisi vardır

Parfüm ün genel özellikleri

Doğada bulunan veya sentetik olarak elde edilen hoş kokulardır. Hoş kokuları olan bitkiler tarihte önceleri ilaç sonra süs ve daha sonrada güzelliği tamamlayan kokular olarak kullanılmışlardır. Bu amaçla kullanılmış en eski doğal kaynaklardan biri gül’dür.




Gülün taşıdığı o güzel kokuyu elde etmek kolay değildir. Bir parfümün nasıl yapıldığının anlaşılması ve maliyetlerinin değerlendirilmesi açısından bu konuya biraz değineceğiz.

Gül çiçekleri sabah erken saatlerde elle toplanırlar. Çuvallarda biriktirilip en kısa zamanda distilasyon merkezlerine ulaştırılırlar. Bütün bu işlem saat 10.00’dan önce bitmelidir. Çünkü güneş artık ısıtıyor ve gül çiçeklerinin taşıdığı bazı koku özlerinin buharlaşmasına neden olmaktadır. Distile ediciler saat 10.00’dan sonra çiçek kabul etmemektedirler. Daha sonra çift su distilasyonu denilen yöntemle gülün tüm kokusal özelliklerini taşıyan yağı elde edilir. Gül yağında E kadar Citronellol, Nerol ve -30 Geraniol isimli alkoller vardır. Bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 güle ihtiyaç vardır. Bir başka değişle 1 gr. gül özü, 2.000 adet gülün özüdür.

Elde edilen bu bitki özlü yağlar, bazı işlemlerden geçirilip, içersine kalıcılığını sağlayıcı bazı maddeler eklenmesi ile esans denilen ve en yüksek konsantrasyondaki koku haline getirilir. Piyasaya verilecek olan kokular değişik oranlarda uygun alkollerle dilüe edildikten sonra şişelenirler. Genelde has esanslar 5, 10, 15 ml.’lik şişelerde satılır ve çok pahalıdırlar. Çok az kullanmak yeterlidir. Eau de parfum, esans konsantrasyonu has parfüme göre daha azdır. Ancak diğer formlara göre daha yüksektir, bu nedenle kalıcıdır. Esans içeriği daha az olan bir başka form ise Eau de Toilet’tir.

Parfüm şişeleri özel çalışmaların sonucunda üretilirler. Bazı firmalar özellikle dökme parfümler için çok özel kristallerden özel şişeler üretmektedirler. Parfüm şişeleri ya taşıdıkları sprey ünitesi ile parfümü size ulaştırır ya da dökme parfüm şişeleri şeklindedir. Son zamanlarda bazı tasarımcılar (C.K) geliştirdikleri yeni bir sprey ile çok küçük damlacıklardan oluşan bir parfüm topunu oluşturmaktadırlar.

Günümüzde kokular değişik formlarda da piyasaya sunulmaktadır.

Parfum Deo Spray; Koltuk altlarına uygulanan, daha düşük konsantrasyondaki form,

Parfum Body Lotion; Koku içeren vücut losyonu

Parfum Shower and Bathing Gel; Koku içeren banyo veya duş sabunu dendiğinde genelde Eau de parfum ve Eau de Toilet anlaşılır. Parfümler genelde 30 ml., 50ml. ve 100ml.’lik formlarda olabileceği gibi 30ml., 75 ml. ve 125ml.’lik formlarda da olabilirler.

Deodorant ın genel özellikleri

Gün boyu yoğun işlerin ve koşuşturmanın üzerinizde bıraktığı en büyük etki ter kokusudur. Deodorantlar, ter kokusunu saklayan ve ortaya çıkmasını engelleyen, direk vücuda uygulanılan kozmetik ürünleridir.

Deodorantlar koltukaltı temizliğinin yanında, o bölgenin her daim güzel kokmasını ve terleme gibi durumların dış kıyafete yansıyıp kötü görünmesini engellemektedir. Vücut için nefes alıp vermek çok doğal bir olaysa, terlemek de o kadar doğaldır. Terlemem diye düşünmeyin her kişinin kendine özgü ter bezi vardır ve terler.

Ter kokusunu gizleyen ve hoş olmayan görüntüyü ortadan kaldıran, sprey/aerosol, roll-on, stick gibi aplikasyonların günümüzdeki adı deodoranttır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir